Q Klavye Saçmalığı Nasıl Endüstri Standardı Oldu?



Günümüzde kullanılan demiryolu raylarının aralarındaki mesafenin eski at arabalarının tekerlek aralığına göre belirlendiğini biliyor muydunuz? İnanılmaz geliyorsa, küçük bir Google araması ile öyküsünü bulabilirsiniz. 

Eskinin bir alışkanlığı ya da standardı, yeni teknolojiye uygulandığında saçma sapan kısıtlamalara yol açabiliyor.

Bilgisayarda kullandığımız Q-klavye için de aynı şeyleri düşünürdüm. Bu kadar saçma bir tuş yerleşimini kim, hangi amaçla belirlemiş olabilirdi ki? Şöyle bir araştırdım, çıkan sonuç çok komik ve vahim…


1872 yılında Remington marka ilk daktilolar üretilmişti. Bu ilk mekanik daktilolarda, çok hızlı yazmanız durumunda harfleri yazan kollar üst üste binip karmaşaya ve mekanik problemlere yol açıyordu. 


Bu sorunu dahice(!) çözmeye çalışan aklı evvelin biri, çözüm olarak harfleri hızlı yazmaya olanak vermeyecek şekilde düzenlemeyi önermiş. İngilizce’de en çok kullanılan harfler sırası ile E-T-A-S-O-R-N-I harfleridir. Q klavye kullanıyorsanız, bu harflerin klavyedeki yerleşimine bakmanızı öneririm. En çok kullanılan bu harfler, en çok çalışan orta parmakları yavaşlatacak yerlere yerleştirilmiştir. Örneğin A harfi ancak küçük parmak ile basılabilecek bir yerde. Az kullanılanlardan F-G-J-K ise en kolay ulaşılan orta bölümdedir.

Bilgisayar endüstrisi de, yeni bir icat yapmak yerine, daktilolarda kullanılan bu "Q Standardı"nı hiç düşünmeden üretilen klavyelere uyarlamış. Buyrun size Q-klavye saçmalığının öyküsü. 

Ülkemize bilgisayarlar ithal edilmeye başlayınca biz durur muyuz? Hemen sağ taraftaki karakterlerin yerine koymuşuz Ğ-Ü-Ş-İ-Ç’yi, al sana Türkçe Q-klavye. Bilimsel bir çalışma ile oluşturulmuş, Türkçe’nin en çok kullanılan harf istatistiklerine uygun F-klavyeyi küçük bir azınlık kullanıyor. Ucube Q-klavyenin (Türkçe! Q) hakimiyeti ise artarak devam ediyor.


Türkiye ve Türkçe hakkında çok az bilgisi olan bir yabancının dahi hayranlıkla bahsettiği (İngilizce olan bu yazının burada Türkçe çevirisini bulabilirsiniz) F-klavyemizi kullanmak yerine, Türkçe-Q adlı ucubeyi kullanmayı nedense daha çok seviyoruz. Umarım bilgisayar sektörümüz bir gün bu konuda akıllanır, pek umudum yok ama...
Q Klavye Saçmalığı Nasıl Endüstri Standardı Oldu? Q Klavye Saçmalığı Nasıl Endüstri Standardı Oldu? Reviewed by Fırat Tarman on Ağustos 22, 2015 Rating: 5

2 yorum:

  1. ya millet artık bakmadan yazıyor ha q olmuş ha f

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle tabii ama Türkçe'yi hızlı yazmak gibi bir amacınız varsa F-Klavye ideal araç olarak öne çıkıyor. Bizim gibi 2-3 parmakla yazanlar için çok da önemli değil.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.