Telefonu ya da tableti daha hızlı şarj etme yöntemleri

Akıllı telefonlarımız ve tabletlerimiz sayesinde şarj cihazları ile birlikte yaşar duruma geldik. Her an, her yerde telefonumuzu şarj edebilecek bir prizi gözlerimiz arıyor. Bazen de bu işi kısa sürede halletmek gerekiyor.
Telefonunuzu acil şarj etmeniz gerekiyorsa ve zamanınız da kısıtlı ise, aşağıda yazacağım tavsiyeler ile şarj süresini bir miktar kısaltabilirsiniz.

Burada yazacağım tavsiyeler, USB üzerinden şarj olan hemen her cihaz için geçerli aslında. Sadece akıllı telefonlar değil, tabletler, MP3 çalarlar, şarjlı fotoğraf makinaları ve aklınıza gelebilecek tüm diğer cihazlar için de uygulayabilirsiniz.

Bilgisayarınızın USB çıkışından şarj etmeyin

Telefon ya da tabletinizi bilgisayarınızın USB çıkışından şarj etmenizin bir mahsuru yok tabii ki. Tek sorun, istediğiniz hızda şarj edemeyecek olmanız. Cihazın kendi şarj cihazının daha hızlı şarj ettiğini fark etmişsinizdir mutlaka. Bunun sebebi, USB çıkışının verebildiği akımdır.

USB 1.0 ve 2.0 sürümlerine uygun standart bir USB portu 500 mA (0.5A) akım verebilmektedir. USB 3.0'da ise bu 900 mA'e (0.9A) kadar çıkabiliyor. USB 3.1 ve USB tip-C ise 3 ampere kadar çıkabiliyor (telefon ve tabletleri düşünmüşler anlaşılan). Ancak USB 3.1 ve USB tip-C henüz yaygın kullanımda değil. Bunlardan birine sahipseniz, bu maddeyi atlayabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse, iPhone 6'nın yanında verilen şarj adaptörü 1A verebilmektedir. Bilgisayarınızın USB çıkışı 3.0 ise 0.9A, USB 1.0 veya 2.0 ise sadece 0.5A alabileceğinizi unutmayın. Sadece Apple cihazlar da değil, Android cihazlar da USB çıkışlarının verebileceğinin üzerinde akımlar kullanıyorlar artık. Telefon ya da diğer cihazınızın teknik özelliklerine bakarak şarj akımını öğrenebilirsiniz. Çok büyük ihtimal ile bilgisayarınızın USB çıkışı yeterli gelmeyecektir. Mümkün olduğu sürece orjinal şarjınızı kullanın.

Daha güçlü bir şarj cihazı kullanın

Cihazınızla birlikte gelen şarj cihazı yerine, daha güçlü bir şarj cihazı da kullanabilirsiniz. Örneğin iPhone şarj cihazları 1A verebilirken, iPad şarj cihazı 2.1A verebiliyor. Fazla akım verebilen bir şarj cihazı telefonunuza zarar vermez, olsa olsa telefonunuz fazla akımı kullanamaz ve yine yavaş şarj olur.

Fazla akım verebilen bir şarj cihazı bağladığınızda, daha hızlı şarj elde edebileceğinizin garantisi yoktur. Bu tamamen şarj edeceğiniz telefona (ya da diğer cihaza) bağlıdır. USB ile şarj işlemi güçlü standartlara bağlıdır. Yani güçlü şarj cihazını bağladığınızda cihazınız yanmaz ya da patlamaz :) Cihazınız kendisine gereken miktarda akımı çekecektir. Yüksek miktarda akım çekebilme yeteneği olan cihaz hızlı şarj olacak, olmayan ise normal şarj süresi ile şarj olacaktır. Yani bir deneme yapmaktan çekinmeyin.

Kaliteli bir USB kablosu kullanın

Her ne kadar kablolar birbirine çok benzese de, kalitesiz kabloların ince iletkenleri yüzünden direnç oluşturmaları ve şarjı yavaşlatmaları mümkün. Benim başıma daha başka bir uygulamada gelmişti; kullandığım kalitesiz bir kablo yüzünden sabit diskimi arızalı zannetmiştim. Kablo değişince sorun kalmadı. Sabit diskin çektiği yüksek akım, kalitesiz kablo yüzünden sorun olmuştu.

Özellikle ucuz oyuncak, MP3 çalar vb.'den çıkan ya da fazlası ile ucuza satılan kablolardan uzak durun. En iyisi telefonunuzun orjinal kablosunu kullanın. 

Telefonu bir kenara bırakın

Şu mereti bir süre de kullanmayıverin. Çok bariz olan bu durumu bazen unutup, şarj olurken de telefonu kullanıyoruz. Bu tabii ki şarj işlemini yavaşlatacaktır. Özellikle cihazın işlemcisini zorlayacak durumlarda (video seyretmek, oyun oynamak gibi), şarj olmayı iyice yavaşlatabilir, hatta tersine pilin şarjını azaltabilirsiniz.

Çok aceleniz varsa, telefonu tamamen kapatmak ya da uçuş moduna getirmek de denenebilir. Tabii ki çok tercih edilen bir seçenek değil, her an çevrimiçi olmazsak dünya biz olmadan ne yapar sonra? :)

Harici pil (ya da araba şarjı) kullanın

Bu hızlı şarj etmenin bir yolu değil tabii ki. Ama çok acele ile çıkarken, şarjlı bir harici pili alıp yolda şarjı tamamlamak da iyi bir seçenek. Araba şarjı da bu iş için ideal. Ben hem araba şarjı kullanıyorum, hem de şarjlı bir harici pili bir kenarda tutuyorum. Telefona kılıf gibi takılan harici piller de, sürekli şarj sıkıntısı çekenler için ideal.

Diğer seçenekler

Son yıllarda çıkan birçok cihaz Qualcomm'un Quick Charge = Hızlı Şarj özelliğini destekliyor. Özellikle Qualcomm çip setlerini kullanan Android cihazlarda bu özellik bulunabiliyor. Bu özellik sayesinde telefon yarı şarja kadar çok hızlı şarj edilip, daha sonra şarj yavaşlatılıyor. Örneğin, Quick Charge özelliği olan bir telefon yarım saat içinde %50 şarja çıkabiliyor. Bu teknolojiyi kullanabilmek için cihazınızda Quick Charge özelliğinin olup olmadığını kontrol edin. Bu özellik varsa, cihazınızın standart şarj cihazını değil, özel Quick Charge uyumlu şarj cihazı kullanmak gerekiyor (eh, lüks ücretsiz değil tabii :) )

Şu anda sadece Android cihazların bir kısmında kullanılabilen bu özellik, daha sonra eminim diğer cihazlara da uygulanacaktır. O zamana kadar, diğer tedbirleri uygulayarak, biraz daha hızlı şarj elde edebilirsiniz.


KAYNAK 

Telefonu ya da tableti daha hızlı şarj etme yöntemleri Telefonu ya da tableti daha hızlı şarj etme yöntemleri Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 05, 2015 Rating: 5

6 yorum:

  1. Telefona kılıf gibi takılan harici piller sürekli takılı olduğu sürece telefonun kendi pilini bozuyor diye biliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonun içinde şarj düzenleme devresi var, sorun olmaz. Ayrıca Li-Ion piller sürekli şarj edilebilir.

      http://www.apple.com/batteries/why-lithium-ion/

      Sil
    2. Ben de bu sorunu harici pil almakta buldum.. akıllı telefonlar çok çabuk tükeniyor, bu ek pil sayesinde 2-3 kez günde şarj imkanı var. Bilgiler için teşekkürler..

      Sil
    3. Bende de harici pil ve araç şarjı var, hatta arabada bir de fazladan 220V şarj cihazı sürekli durur :) Ya iletişimimiz koparsa, ne yaparız sonra? :)

      Sil
    4. :) Haklısınız.. biz eskiden nasıl yaşıyormuşuz bazen şaşıyorum..

      Sil
  2. Offffff be yapcam ben

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.