Kitap : Pi Coşkusu

Bir çemberin çevresinin çapına oranı. Bunu hesaplamak ne kadar zor olabilir ki? Ama bu, dünyanın en eski ve en zor problemlerinden biri.

Çember şeklinde bir cisim alın, çevresine de bir ip dolayın. Bu ipin, cismin çapına oranının yaklaşık 3 olduğunu hemen görürsünüz. Çok hassas ölçümler yapıyorsanız, 3.1415'e kadar gidebilirsiniz. Aslında bu hassasiyet dahi, mühendislik ve bilim problemlerinin %99'u için yeterlidir. Peki ama insanlar neden hala ondalık noktadan sonraki haneleri hesaplamak için deli gibi zaman harcıyorlar? (2014 Ekim itibarı ile 13,300,000,000,000 basamak hesaplanmış durumda) Kimse buna mantıklı bir cevap veremiyor.

Kitap, yukarıdaki soruya bir cevap aramıyor. Pi sayısının tarih boyunca nasıl hesaplandığının ayrıntılı bir öyküsünü sunuyor. Ayrıca Pi'nin popüler kültürde nasıl yer ettiğini de araştırıyor. Pi'nin sembolünden, en fazla basamak hesaplama yarışına kadar ilginç bilgilere yer verilmiş. Bir de "Pi'yi Ezberlemek" diye bir bölüm var ki, insanların ne kadar gereksiz işler ile uğraşabileceğini kanıtlar gibi.

Kitabın tüm sayfalarının alt kısmında minik minik yazılmış rakamlar var. Aradaki bazı sayfalar da tamamen rakamla dolu. Kitabın sonuna geldiğinizde, bu rakamların Pi'nin ilk 1 milyon hanesi olduğunu anlıyorsunuz.

Matematiğe meraklıysanız, mutlaka okumanızı öneririm. Aslında, meraklı değilseniz de okuyun, çünkü öykü tadında yazılmış ve kolay okunan bir kitap.

Pi sayısının kısa bir tarihçesini bu bağlantıda okuyabilirsiniz.






Kitap : Pi Coşkusu Kitap : Pi Coşkusu Reviewed by Fırat Tarman on Şubat 10, 2015 Rating: 5

2 yorum:

  1. Carlo M. Cipolla tarafından yazılan ve özgün adı “Tre Storie extra vagantri” olan eser dilimize çevrilerek “Neşeli Öyküler” ismiyle basılmıştır. tavsiyemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce Pi ile ilgili "neşeli öyküler" sandım ama değilmiş :) Yine de konusu ilgimi çekti, yakın zamanda alırım...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.