Nesnelerin Internetinin (Internet of Things) Diğer Yüzü


Nesnelerin Interneti (IoT = Internet of Things), daha önce yazdığım gibi, gelişmekte olan ve internetin geleceğinde önemli bir yere sahip olacak bir kavram.
IoT, cihazları, sistemleri ve servisleri birbirine bağlayarak işlerin otomatikleşmesine ve akıllı ağlara olanak sağlıyor. Bu açıdan müthiş kolaylıklar ve yeni teknolojiler hayatımıza girecek.

Internet, tarihin en büyük icatlarından birisi. Diğer bir yönden bakıldığında ise, insanlık tarihinin en büyük suç platformlarından biri olduğu da söylenebilir. Bu yazıda, Nesnelerin Internetinde nelerin ters gidebileceği ve başımıza ne belalar açacağı konusu işlenecek. Konu başlıkları altında olası sorunlar aşağıda;

Tıbbi cihazlarla ilgili kötü kullanım
Bazı araştırmacılar, medikal cihazlara sızmayı başardılar. Henüz gerçek hayatta örneğine rastlanmadıysa da, medikal cihazlara sızılması imkansız değil. Otomatik insülin pompaları ya da kalp pillerinin kötü amçlı kişiler tarafından ele geçirildiğini bir düşünün...

Ev sistemlerine sızılması
Internete bağlı ısıtma sisteminize bir hacker'ın sızıp, ev sıcaklığını 50 dereceye yükseltmesi hiç de imkansız değil. Evinizin ısıtmasını uzaktan kontrol etmek çok müthiş bir yenilik ama işin bir de bu kötü yanını düşünmek lazım.

Akıllı telefonlarımız
Belki de bir gün "aptal" telefonlarımıza dönmek isteyeceğiz. Daha şimdiden özel fotoğraflar internete düşmeye başladı, telefonlardaki şahsi bilgiler, kredi kartı numaraları, banka hesap detayları çalınabiliyor.

Ağa bağlı yazıcılar
Yazıcınıza bulut üzerinden döküman gönderebiliyorsunuz. Bu da çok büyük bir kolaylık ama, internete bağlı bir cihaz varsa, ona saldıran birileri de mutlaka ortaya çıkıyor. Yazıcınıza sızan birisi, dökümanlarınızı görebilir, zararlı yazılımlar yükleyebilir, olmadık şeyler bastırabilir. Yazıcınız bile hacker'ların hedefindeyse, evde internete bağlı herşeyin tehlikede olduğunu unutmayın.

Arabalar
Internete bağlı bir araba da, kablosuz bağlantısı üzerinden saldırılara açık. Geçenlerde, dizüstü bilgisayarları ile lüks bir arabayı hareket ettiren, çeşitli fonksiyonlarını kontrol edebilen programcıların çektiği bir video izledim (aşağıda). Internete bağlı bir arabanız varsa, çevrenizdeki hacker tiplerle fazla dalaşmayın, ne olur ne olmaz :)


Uydu güdümlü havacılık ve denizcilik sistemleri
Havacılık ekipmanları da kötü niyetli ataklara tam savunmalı sayılmazlar. Saldırganların vereceği zarar, uçak ve gemi haberleşmesini bozmaktan, bir uçağın rotasını değiştirmeye kadar gidebilir.

X-ışınlı güvenlik tarayıcıları
Yolcu bagajlarını tarayan sistemleri bilirsiniz. Güvenlik görevlisinin önünden, içerideki bavulun içi görünen bir görüntüsü geçer. Bu sistemlere sızılırsa, görüntü değiştirilip, örneğin içi tehlikeli madde dolu bir çantanın normal gibi görünmesine yol açılabilir.

Yukarıda yazılanlar ürkütücü olsa da, önlem alınamayacağı anlamına gelmiyor. Kablosuz bağlantılarınızı şifrelemek ile başlayabilirsiniz. WPA/2 varsa mutlaka kullanın. Ayrıca her türlü antivirüs, casusluk önleyici vb. programı da bilgisayarınızda yüklü ve çalışır durumda bulundurun.

Teknolojinin nimetleri ile yaşarken, kötü yanlarını da göğüslemek gerekiyor.

Kaynak

Nesnelerin Internetinin (Internet of Things) Diğer Yüzü Nesnelerin Internetinin (Internet of Things) Diğer Yüzü Reviewed by Fırat Tarman on Ocak 13, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.