Sosyal Medya Rehberi (Şirket web sitesi veya blogunuz için hangisi kullanılmalı?)


Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Reddit, Digg, YouTube, Instagram, Tumblr ve diğerleri. 


Çok fazla seçenek var. Hangisine yoğunlaşmak gerekir?



Belirli bir sosyal medya stratejiniz yoksa, tüm seçeneklere birden yoğunlaşmak boşa zaman kaybı olabilir. Bu yazıda en önemli siteleri tanıtıp, artı ve eksilerini yazmaya çalışacağım. Burada unutmamanız gereken tek şey, en önemli şeyin yarattığınız içerik ve kendi web sayfanız olduğu. Sosyal medya, ancak bunları hedef kitlenize ulaştırmanız ve trafiğinizi arttırmak için bir araçtır.

Hangi sosyal medya sitesi kullanılmalı? Hepsinde yer almak zorunlu mu?
Her sitenin kendisine daha uygun bir sosyal medya platformu mutlaka var. Siz de kendinize uygun olanı seçmelisiniz. Örneğin, giysi satan bir site için Twitter'ın bir faydası olmaz ama iyi bir Pinterest sayfası çok ziyaretçi getirebilir. Zamanımız ve işgücümüz sınırsız olmadığına göre, uygun siteler ile yola devam etmek gereklidir. Ancak, bir siteye tüm eforunuzu verip, diğerlerini tamamen terketmek de çok doğru değil, orada bir denge sağlamak gerekiyor.

Öncelikle bazı şeylere karar vermekle başlamalısınız;

Neye ulaşmak istiyorsunuz? Sosyal medyada var olmak amacı ile sosyal medyada bulunulmaz. Gelen trafiği nereye yönlendirmek istediğinizi, hangi amaçla kullanacağınızı önceden planlamanız gerekir.

Güçlü yanlarınızı belirleyin. Örneğin, çok iyi bir fotoğrafçıysanız Instagram ya da Pinterest'de şansınız yüksek olacaktır. Nerede ve hangi konuda iyi olduğunuzu iyi bilmelisiniz.

Hedef kitleniz kim? Genelde hedef kitle denilince, cinsiyet, yaş, medeni durum, maddi durum gibi şeyler akla gelir. Ancak, aynı zamanda ne tür okuyucu istediğinize de karar vermelisiniz. Sayfayı okuyan yorum mu bıraksın, fotoğraf mı paylaşsın, bağlantınızı mı paylaşsın?

Kaynaklarınız ne kadar sınırlı? Bazı sosyal medya siteleri çok fazla ilgi ve zaman gerektirir. Örneğin, büyük bir firmaysanız ve Facebook sayfanız varsa, şikayetlerle uğraşmak dahi ciddi bir insan gücüne gereksinim duyar. Kişisel bir blog yazarı dahi olsanız, blogunuzu yeterli frekansta güncellemeli, ya da Twitter/Facebook hesaplarınızı aktif tutmalısınız. Tüm bunlara vakit ve emek ayırabilecek misiniz? İnsanlar cevap alamadıkları ya da pek hareket olmayan sitelerde fazla oyalanmayı sevmiyorlar. Ayrıca, özellikle kurumsal kullanıcılar, sosyal medyaya harcayacakları bütçeyi de doğru planlamak zorunda, yoksa paralar havaya gidiveriyor.

Kim neye yöneliyor, eğilimler neler? Sosyal medyada yeteri kadar zaman geçirmeye başladığınızda, bazı eğilimleri de fark etmeye başlayacaksınız. Internet kullanıcıları ne tür içerikleri ve başlıkları ilgi çekici buluyor, mevsimsel ya da dönemsel olarak nelere daha fazla ilgi duyuyorlar, günün hangi saatlerinde yazılarınız daha çok okunuyor vb. Bunları iyi analiz ederek doğru tedbirleri almak ve doğru kanalı kullanmak, trafiği de beraberinde getirecektir.

Rakipleriniz neler yapıyor? Büyük bir şirket, küçük bir şirket, bu blog gibi belli konuda yazan bir blog ya da bir haber sitesi sahibi olmanız çok farketmez. Aynı kulvarda koşan rakiplerinizin de ne yaptığını izleyerek, onlardan oldukça fazla şey öğrenebilirsiniz.

Tüm bu soruları kendinizce cevapladıktan sonra, sitelerin tanıtımlarına geçebilirsiniz. Yazı oldukça uzun oldu, o nedenle ilgilendiğiniz sitenin tanıtımına da doğrudan geçebilirsiniz. Her bölüm kendi içinde bağımsız.

Google+ (Google Plus veya g+)

Google'ın Facebook'a rakip olarak başlattığı Google+, nispeten farklı platformlarda koşuyor. İçine girdiğinizde ne kadar karmaşık olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Google+, Google'a ait tüm servisleri tek bir sosyal paylaşım sitesinde toplayan bir araç. Arkasında Google olduğu için, bu ortamda her paylaştığınız içerik, bilinirliğinizi arttırmak için size yardımcı oluyor. Çevrenizdeki mekanlara kadar yerel aramalara izin veriyor, yorum ve yer bilgisi paylaşmanızı sağlıyor. "Hangouts" kullanarak Google çevreleriniz ile video konferanslar yapmanıza olanak sağlıyor. Topluluklar (communities) ile, özel ilgi alanlarında araştırma, yazışma ve iletişim olanağı veriyor.

Google+'ı kimler kullanıyor? 
Google+'ın 500 milyonun üzerinde kullanıcısı var. Bunların %71'i 25-34 yaş arası erkekler. Blog yazarları, girişimciler, iş sahipleri, yazarlar, teknoloji ağırlıklı yazanlar, fotoğrafçılar Google+'ı tercih ediyor. Teknomani'ye ait Google+ sayfasına buradan erişebilirsiniz.

Google+'ın en önemli özellikleri:
- Çevreler : Google+'da birisini izlemek, onu çevreye katmak anlamına geliyor. İstediğiniz kadar çevre oluşturarak izlediğiniz kişileri kategorize edebilirsiniz (örnek, yakın arkadaşlarım, iş arkadaşları, blog yazarları vb. vb.) Çevrelere eklediğiniz kişilerden gelen güncellemeler ana sayfanızda görüntüleniyor.

- Hangouts : Hangout'lar ücretsiz olarak; fotoğraflar, ifadeler ve hatta grup video görüşmeleri yardımıyla sohbete olanak veriyor. 

- Topluluklar : İlgi alanınıza uygun bir topluluğa üye olarak size benzer kullanıcılarla tanışabilir ve bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.

- Sayfalar : İstediğiniz konuda bir sayfa açarak, bunu tüm dünya ile paylaşabilirsiniz.

- Tüm Google servislerine bağlı olmak : Google+ ile GMail, YouTube, Blogger ve diğer tüm Google servislerine otomatik olarak bağlanıp, güncellemeleri görebilirsiniz.

Google+'ın avantajları:
- SEO için ideal : Internetin en büyük arama motoru Google, kendi platformu olan Google+'a haliyle bir miktar avantaj sağlıyor. Özellikle Google+ profilinizin görüntülendiği arama sonuçlarına daha fazla tıklama alındığı da belirlenmiş.

- Eriştiği kitle : Facebook'tan sonra en çok kullanıcıya ulaşan ikinci sosyal araç Google+. Özellikle, satılan çok miktardaki Android cihaz sayesinde erişilebilen kullanıcı sayısı hızla artıyor. Ayrıca pekçok kullanıcı en iyi geri dönüş oranının Google+'tan sağlandığını söylüyor.

Google+'ın zayıf yönleri:
- Karmaşık kayıt işlemleri : Kendini kayıt etmek ve sitede dolaşmak hakikaten sorunlu. Birçok hata yapıp, iyice öğrenene kadar Google+'ın ne yaptığı bile doğru dürüst anlaşılamıyor.

- Fazla sayıda ve fazla teknik ayarlar : Teknoloji manyakları hoşlansa da, sıradan kullanıcıyı çok fazla teknik detaya boğan bir ayar sayfası var.

Google+'tan nasıl faydalanılır?
Google'ın arama sonuçlarında yer almak istiyorsanız, Google+'ı kullanmak mecburi gibi bir şey. Google'ın hizmetlerini sık sık kullanarak, topluluklara katılarak, sitenizin arama motorlarındaki şansını arttırabilirsiniz.

Facebook Sayfaları
Facebook kullanmayı bilmeyen yok tabii ki. Ancak Facebook üzerinde kullanacağınız sosyal medya aracı, profiliniz değil, Facebook sayfaları.

Facebook Sayfası Nedir?
Facebook sayfaları, işiniz, web sayfanız, topluluğunuz için Facebook üzerindeki en iyi tanıtım ortamı. Kendinize özgü bir sayfa oluşturarak, istediğinizi paylaşabiliyorsunuz. Teknomani'nin Facebook sayfası buna bir örnek olarak incelenebilir. Sayfanızı beğenen kişiler, sayfadaki tüm güncellemelerinizi, iletişim detaylarını vb. görebiliyorlar. Ayrıca, ücretini ödeyerek sayfaları tanıtma ve yayma seçeneğiniz de mevcut.

Facebook sayfalarını kimler kullanıyor? 

Facebook'un avantajı, hemen hemen her yaş ve kesimden insanın kullanıyor olması. Özellikle ülkemizde Facebook kullanımı çok yaygın. Kullanıcılar kendi istekleri ile hemen hemen tüm bilgilerini verdikleri için, her türlü gruba (kadınlar, erkekler, çocuklar, evliler, bekarlar, belli bir şehir, belli bir yaş grubu vb.) reklam kampanyası düzenlemek çok kolay.

Facebook sayfalarının en önemli özellikleri :

- Resim galerileri: Facebook'ta fotoğraf çok kullanılıyor. Düzenli fotoğraf galerileri oluşturmanız ürününüzü ya da içeriğinizi tanıtmanız için çok yardımcı olmaktadır.

- Durum güncellemeleri: Doğru kullanılırsa çok işe yaramasına rağmen, eskisi kadar rağbet görmeyen bir iletişim şekli. Bunun sebebi de kullanıcıların bu güncelleme işinin artık suyunu çıkarmaları.


- Ücretli promosyonlar: Çok fazla kullanıcısı olduğu için, Facebook'a ödediğiniz reklam ya da promosyonların geri dönüşü de tatmin edici oluyor.


- Birden çok moderatöre izin verilmesi: Bu sayede sayfanın içeriği ve ziyaretçi sayısı çok arttığında işbirliği yapma şansı oluyor.


- Uygulamalar: Sayfanız için kendiniz uygulama geliştirebilir ya da hazır uygulamalardan kullanabilirsiniz. Bu sayede sayfanızı istediğiniz oranda özelleştirebilirsiniz.


- Davetler: Facebook sayfalarınıza arkadaşlarınızı davet etme işlemi çok kolay. Bu da hızla sosyalleşmeyi sağlıyor.


- Paylaşım: İçeriğiniz paylaşmak ve bu sayede binlerce kişiye ulaşmak oldukça kolay. Bu kişilerin sayfanıza üye olması da şart değil.


Facebook Sayfalarının Avantajları:

Birçok kişi ve kurum, Facebook sayfalarından çok iyi sonuçlar aldığını belirtiyor. Bu sayfaların avantajlarından bazıları şu şeklde;

- Yüksek erişim potansiyeli: İçeriğiniz ilgi çekiciyse ve sizi izleyenler arasında birkaç doğru kişi varsa, bir anda tıklama sayısında patlama yaşanabiliyor. Diğer hiçbir platformda bu kadar büyük bir potansiyel yok.


- Bağlı kalma: Her ne kadar ben pek sevmesem de, pekçok internet kullanıcısı için internet Facebook demek. Bütün gün vaktini Facebook'ta geçiren bir kitle var. Bu sayede, bu kitleye sürekli ulaşmak da oldukça kolay.


- Anketler: Kullanıcılarınıza çeşitli konularda sorular sorarak ilgi alanlarını, eğilimleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.


- Görünürlük: Popüler bir mekana sahipseniz kullanıcıların mekanınızda "check-in" yapması ve yorum bırakması size daha fazla müşteri olarak geri dönecektir.


Facebook Sayfalarının Zayıf Yönleri
Çok fazla kullanıcısı olmasına rağmen, Facebook sayfaları hakkında da bazı eleştiriler ve zayıflıklar mevcut:

- Sürekli değişiklikler: Facebook sayfalarda ve kullanıcılarda erişimde sürekli değişiklikler yapıyor. Bu belirsizlik de pekçok kurumsal kullanıcıda rahatsızlık yaratıyor.

- Yüksek erişim: Yukarıda avantaj olarak belirttiğim bu özellik, bazen de çok büyük bir soruna dönüşebiliyor. Örneğin bir firma hakkında yapılan haklı/haksız bir şikayet, bir anda onbinlerce, yüzbinlerce kullanıcı tarafından paylaşılınca, haklı da olsanız durdurulamayacak bir rüzgar yaratıp, imajınıza zarar verebiliyor.

- Edge Rank: Facebook artık bu ismi kullanmıyor ve algoritmaları da değiştirdi ama sorunlar sürüyor. Kısaca açıklamaya çalışırsak, EdgeRank, Google'ın yaptıklarına benzer şekilde, Facebook kullanıcılarına ait birçok parametreyi analiz ederek, onlara uygun reklamları ve grupları gösteriyor. Ancak bu algoritma Facebook tarafından gizli tutulduğu için, bazen para ödeyerek oluşturduğunuz izleyici kitlesine doğru tanıtımlar gitmiyor ve siz bunu düzeltebilecek hiçbir şey yapamıyorsunuz.

- Gizlilik: Facebook uzun süredir kullanıcıların çok fazla kişisel bilgisini toplaması dolayısı ile eleştiriliyor (gerçi hepimiz nedense bu bilgileri paylaşmaya çok meraklıyız). Her ne kadar Facebook sayfaları için bu kaygılar daha az ise de, yine de yok değil.

- İçerik kime ait?: Facebook sayfalarına koyduğunuz içeriğin kime ait olduğu çok da belli değil.

- Geri dönüş oranı: Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, Facebook kullanıcılarının iletişime girmeye ve paylaşmaya gelince bunları bol bol yaptıkları, ama herhangi bir şey satın almaya gelince çok az bir yüzdesinin buna yanaştığını gösteriyor. Yani yaptığınız yatırım ve verdiğiniz emeğe karşılık geriye dönüş genellikle yeterli değil.

Facebook sayfalarından nasıl faydalanılır?
Facebook sayfaları hala tam oturmuş bir mecra değil. Facebook sayfa düzenleri ile çok oynuyor. Pekçok kullanıcı Facebook'ta mevcut olmamanızı garipseyecektir. O nedenle bir şekilde Facebook sayfası edinmekte yarar var. Bu sayfaların yeni üyeler getirmekten çok, elinizdeki kullanıcılar için daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Pinterest
Pinterest, daha çok resim ve video paylaşmak için kullanılan bir sosyal medya aracı. Bu fotoğraf ve videoları istediğiniz ismi verebildiğiniz panolar ile düzenleyebiliyorsunuz. Başkalarının işaretlediği içerikleri de yeniden işaretleme (re-pin) yolu ile kendi panolarınıza ekleme şansınız var. Teknomani'nin Pinterest sayfalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Pinterest sayfalarını kimler kullanıyor?
Pinterest kullanıcılarının %83'ünü 35-50 yaş aralığında kadınlar oluşturuyor.
Pinterest'in en önemli özellikleri
Pinterest'in kullanıcı portföyü ve trafik yoğunluğu, pekçok iş kolu için cazip gelebilir. En önemli özellikler:
  • Resim ekleme
    Pinterest'te resim ekleme işine "pin" deniyor. Beğendiğiniz bir siteden resim ekleyebileceğiniz gibi, kendi çektiğiniz ya da elinizde bulunan fotoğrafları da ekleyebilirsiniz.
  • Yeniden ekleme (repin)
    Başkalarının paylaştığı resimleri de kendi panonuza ekleyebilirsiniz.
  • Panoları takip edebilme
    İlgilendiğiniz bir konuda hazırlanmış olan panoları takip edebilirsiniz. Bu sayede ilgilendiğiniz konuda uzman kişilerin paylaşımlarını tek noktadan izleyebilirsiniz.
Pinterest'in avantajları
  • Yüksek trafik rakamları
    Pinterest Google+ ve YouTube'un toplamından daha fazla tıklama alıyor. Sadece bu bile Pinterest kullanmak için iyi bir neden.
  • Ürünlerinizin dünya genelinde tanıtımı 
    İyi fotoğraflanmış ürünleriniz varsa ve bunların diğer kullanıcıların ilgisini çekmesini sağlayabilirseniz, bir anda tüm dünyaya ürünlerinizi tanıtır duruma gelebilirsiniz.
  • Bir konuda otorite olabilirsiniz 
    Pinterest üzerinde seçtiğiniz konularda doğru ve ilgi çekici paylaşımlar yaparsanız, konu hakkında bir otorite haline gelebilir ve çok yüksek trafik elde edebilirsiniz.
  • Bağlantı oluşturma (backlink)
    Backlink oluşturma, trafik elde etmenin en etkili yollarından biri. Paylaştığınız fotoğraflar Pinterest kullanıcıları tarafından "pin"lenirse, yüksek trafikli bu siteden alacağınız bağlantılar, arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza çok yardımcı olacaktır.
Pinterest'in zayıf yönleri
Her sitenin olduğu gibi, Pinterest'in de zayıf tarafları var:
  • Sadece fotoğraflı paylaşımlar
    Fotoğraflarınız yeteri kadar çekici değilse ya da fotoğrafın çok kullanılmadığı bir siteye sahipseniz, Pinterest çok yararlı olamıyor. Örneğin bir serbest muhasebecinin Pinterest'ten alabileceği bir fayda yok.
  • Karşılıklı iletişim azlığı
    Pekçok kullanıcı, Pinterest'te boyuna "pin"leyen ya da panolar hazırlayan, ancak başkalarının yaptıklarına yorum ya da tepki vermeyen diğer Pinterest kullanıcılarından şikayetçi. Pinterest her konu için uygun bir platform olmayabilir.
Pinterest'ten nasıl faydalanılır?
Fotoğraf ve video ağırlıklı bir işe ve siteye sahipseniz, Pinterest üzerinde panolar oluşturun. Daha sonra panolarınıza kendi sitenizden ve konunuzdaki uzman diğer kişilerin sitelerinden "pin"ler ekleyin.

Twitter

Twitter Nedir?:
Twitter her defasında en fazla 140 karakterlik mesajlar yazabileceğiniz bir "mikro blog" sitesidir. Yazılan bu mesajlara "tweet" adı verilir (kuş cıvıltısı). Sadece sizi izleyen kişiler, yazdığınız bu "tweet"leri görebilir. Twitter, internet üzerindeki üçüncü büyük sosyal ağ sitesidir, dünyadaki hemen her ülkede kullanıcıları vardır ve sürekli güncel haber kaynağı potansiyeli taşımaktadır.

Teknomani'nin Twitter sayfası
Twitter'ın en önemli özellikleri:
Twitter fonksiyon olarak çok basit, hatta o kadar basit ki, yeni kullanıcılar bazen zorlanıyor! İşte temel özellikleri;
  • Kısa mesajlar (Tweet)
    Mesajlar 140 karakter ile sınırlı. Yaratıcı olmanız ve 140 karaktere sığmanız gerekiyor.
  • Takip etme
    Twitter'da en önemli aksiyon, ilgilendiğiniz kişileri takip etmek. Böylece takip ettiğiniz kişilerin yazdıklarından oluşan bir "akış"ınız oluyor. Takip ettiğiniz kişiler de genelde sizi takip etme eğilimindeler.
  • Mesajı iletme (re-tweet) özelliği
    Takip ettiğiniz bir kişinin "tweet"ini beğenirseniz, bunu "re-tweet" yapabiliyorsunuz, yani kendi takipçilerinize bir kopyasını gönderebiliyorsunuz. Böylece orjinal mesaj "re-tweet" edenler sayesinde çok sayıda kişiye ulaşıyor. Twitter'ı doğru kullanan kullanıcılar "re-tweet" sayesinde yüksek miktarda trafik alıyor.
  • Özel mesajlar (DM)
    Sizi takip eden bir kullanıcı ile birbirinize özel mesaj atabilirsiniz. Buna DM adı veriliyor (Direct Message).
  • Mobil kullanım kolaylıkları
    Twitter mobil cihazlara en uyumlu sosyal platform ve bu yüzden pekçok kişi günlük aktivitelerini yayınlamak için Twitter'ı kullanıyor. Pekçok sosyal olayda da kısa zamanda organize olma şansı tanıyor (bunun artı ve eksileri var tabii).
Twitter'ın avantajları:
Twitter'ı en etkili mecra olarak gören ve kullanan büyük bir kullanıcı kitlesi var. Twitter'ın avantajları aşağıdaki gibi listelenebilir:
  • Aktif kullanıcılar
    Uzmanlara göre, Twitter kullanıcıları diğer sosyal medya platformlarını kullananlardan daha aktifler. Re-tweet sayesinde yazdıklarınız çok hızlı yayılabiliyor.
  • Daha hızlı etkileşim
    Çok sayıda kişi Twitter'ı sürekli açık tutup akışı izliyor. Bu sayede mesajlarınıza geri dönüşleri ve cevapları anında alabiliyorsunuz. Bu hız sayesinde çok hızlı gündem yaratılabiliyor.
  • Firmalardan alınan desteği hızlandırması
    Büyük firmaların çoğu Twitter'ı kullanıyorlar. Burada tüm kullanıcılara açık şikayetlere özellikle önem veriyorlar. Hiçbiri şikayetlerin çok fazla yayılmasını istemiyor, bu nedenle de çok hızlı cevap veriyorlar. Örneğin cep telefonu operatörünüze cebinizin bulunduğunuz yerde çekmediğini yazarsanız, dakikalar içinde cevap geliyor.
  • Görünürlük
    Twitter'ın re-tweet gibi özellikleri sayesinde bir anda ummadığınız sayıda insana ulaşabilirsiniz. Örneğin sadece 10 takipçiniz olduğunu farzedin. Bu takipçilerinizden birinin 150,000 takipçisi varsa ve sizden bir re-tweet yapsa, bir anda 150,010 kullanıcıya ulaşmış oluyorsunuz.
  • Kullanıcı çeşitliliği
    Twitter'ın her yaştan ve kategoriden kullanıcısı var. Bu da kendi alanınızla ilgili mutlaka birilerini bulabileceğinizanlamına geliyor.
  • İş hayatındaki faydası
    Kendi sektörünüzdeki çalışanlar ile iletişimde Twitter çok etkili bir araç haline geldi.
Twitter'ın zayıf yönleri:
İlginç bir şekilde, Twitter'ın avantajları, aynı zamanda zayıf yönleri de olabiliyor.
  • Herkese açık re-tweet
    Biri ile atışırken başka birisi mesajlarınızı görebilir ve bunu bir anda binlerce kullanıcıya re-tweet yapabilir. Ne olduğunu anlamadan kötü anlamda meşhur olabilirsiniz.
  • Herkese açık şikayetler
    Servis hizmeti sorunlu bir firmanız olduğunu düşünün. Bir tweet ve birçok re-tweet ile, yine kötü anlamda gereksiz bir şöhretiniz olabilir! Servisiniz iyi de olsa, etkili bir kullanıcının kötü yorumu da bir anda herşeyi batırabilir.
  • Sahte, boş, spam hesaplar, botlar
    Twitter'da çok fazla sahte hesap, robot hesap (bot) ve spam hesabı mevcut. Binlerce takipçisi olanların takipçilerinin bazı durumlarda büyük bir çoğunluğu sahte hesaplar olabiliyor. Bazı araştırmalara göre, Twitter hesaplarının yarısı sadece açılmış olması için açılmış, sahipleri bu hesapları kullanmıyor.
  • Çok fazla gereksiz içerik
    Twitter çok aktif bir ortam ama bu aktivitenin büyük çoğunluğu saçma sapan şeyler paylaşan kişilerden kaynaklanıyor. Sadece yer bildiren, bir yerlerden özlü sözler bulup yazan, Stats can be deceiving. Many users have noted that Twitter seems to be very active but it’s often just people up on a soapbox and not interacting in a meaningful way.
Twitter'dan nasıl faydalanılır?
Twitter her şirketin ve bireyin bulunmak istediği bir mecra oldu. Haberler, şikayetler ya da teknik destek gibi hız gerektiren konularda gerçekten de hızlı dönüş sağlıyor.

Twitter'ı herhangi bir konuda uzman olarak kullanın ve bu konuda uzmanlığınızı aynı konuda yazan kişilerin yazdıklarını paylaşarak geliştirin. Bu davranışın geri dönüşü, sizin de o konuda danışılan bir kişi ya da kurum olmanızdır. Konunuz ile ilgili kişileri takip edin ve onlarla yazışın. Tweet'lere, özellikle de olumsuz olanlarına uygun ve saygılı cevap verin.

YouTube

YouTube Nedir?
YouTube bazıları tarafından sosyal medya sayılmasa da, aslında aynı amaçlara hitap ediyor. Özellikle sitenize trafik çekmek istiyorsanız YouTube önemli bir kanal. Günde 4 milyar video izlenen ve başka sitelerde paylaşılan birplatform gözardı edilemez.
YouTube'un en önemli özellikleri
YouTube ve YouTube'da yapılabilecekler hakkında bilinmesi gereken en önemli özellikler şöyle:
  • Video yükleme
    YouTube'un ana amacı video yükleyerek izleyici sayısını arttırmak.
  • Kanallara abone olma
    Diğer kullanıcıların kanallarına abone olarak ilgi alanınıza dair güncel içeriklerden sürekli haberdar olabilirsiniz.
  • Video yorumları
    YouTube üzerindeki en önemli sosyal aktivite videolar üzerine yapılan yorumlar. Yorumlarda çok fazla gereksiz ve spam içerik de olabiliyor, dikkatli olmak lazım.
  • Sitenize video ekleme
    YouTube'a bir video yüklediğinizde (ya da uygun bir video bulduğunuzda) bu videoyu web sitenize veya blogunuza bağlantı vererek yerleştirebiliyorsunuz. Hem okuyucularınıza çekici bir içerik sunuyor, hem de video dosyalarını kendi sitenizde saklamak zorunda kalmıyorsunuz.
  • Videolarınızı tanıtın
    YouTube, içeriğinizi tanıtmak için pekçok olanak sunuyor. Örneğin Google'ın Adwords'ünü kullanarak reklam verebilir ya da diğer videolarınıza bu videonun tanıtımını ekleyebilirsiniz.
YouTube'un avantajları
Özellikle ilgi çekici içerikleriniz varsa ve görüntülü olarak daha rahat anlatılacak konulara yoğunlaşırsanız, bu platform pekçok avantaj sunuyor.
  • Çok yüksek trafik rakamları
    Yukarıda da bahsettiğim gibi, YouTube günde 4 milyar izleme yapılan bir site. Doğru kullanırsanız müthiş bir potansiyel sizi bekliyor.
  • Bağımlılık yapıyor
    YouTube'a giren kullanıcıların çoğu birkaç video daha izlemeden çıkmıyor. İlgili bir konuda video izlerken, sizin videonuzu da izlemeleri olası.
  • Kaliteli içerik 
    Videolar ile çok kaliteli içerik üretmek mümkün.
  • İlişkileri geliştirme
    İyi bir kanalınız varsa ve güven sağladıysanız, seyredenler ve müşterileriniz ile köprü haline gelebiliyor.
YouTube'un zayıf yönleri
Şimdi de yine kötü taraflara bakalım:
  • Çok fazla spam
    Bu kadar yüksek trafik rakamları spam içerik üretenleri de çok cezbediyor. Bazı videoların altı inanılmaz derecede reklam vs. bağlantıları ile dolu.
  • Çok fazla anonim negatif yorum
    Nedense videoların altına inanılmaz sayıda saçma, küfür dolu ve gereksiz yorum yapılıyor, sanki burada başka bir çekim alanı var!
  • Çok kalabalık
    YouTube o kadar popüler ki, kalabalığın arasında sesinizi duyurmak oldukça zor. İyi bir dağıtım listenizin olması ve yeni içerikleri bu yolla hedefe ulaştırmanız zorunlu.
  • "Öne çıkanlar" kısmı nasıl çalışıyor, belirsiz
    Çok izlenen ve belirli bir içerikle öne çıkan videolar en önde gösteriliyor ama bu listeye girmek normal bir kullanıcı için neredeyse imkansız. Bu da yine sesinizi duyurmayı zorlaştırıyor.
YouTube'dan nasıl faydalanılır?
YouTube'u kullanmak istiyorsanız, yüksek kaliteli video içeriği üretiyor olmanız gerekiyor. Bunu yapamıyorsanız boşuna vakit kaybetmeyin. Onca gürültünün arasından sıyrılmanın tek yolu kaliteli içerik.

İşaretleme siteleri (Reddit, Digg, Delicious, StumbleUpon, vd.)

İşaretleme siteleri nedir?
Bu siteler, beğendiğiniz içerikleri (fotoğraf, video, film, müzik vb.) işaretlemenizi, bir yerlerde toplamanızı ve başkalarının sakladıkları için de yorum yapabilmenize olanak veriyorlar.
Bu sitelerin herbirinin kendine has ilgi ya da kullanım alanları var. Bu nedenle herbirini inceleyip, hoşunuza giden ya da konunuza daha çok uyanı seçmelisiniz.
Bu siteleri kimler kullanıyor?
Bu siteler genellikle gençler ve teknoloji uzmanları tarafından kullanılıyor. StumbleUpon gibi bazı siteleri fotoğraf sanatçıları bayağı kullanıyorlar.
İşaretleme sitelerinin en önemli özellikleri
Bu siteler oldukça çeşitli olduğu için, genellikle tümünde bulunan ortak özellikleri toplamaya çalıştım;
  • Profiliniz
    Bu sitelerde birşeyler saklayabilmek için profil oluşturmanız gerekli. Bazı profiller o kadar popüler oluyor ki, her işaretledikleri site ziyaretçi akınına uğruyor.
  • İşaretleme (bookmark)
    Uygun bir içerik bulduğunuzda, bulduğunuz siteyi en uygun kategoriye ekleyerek profilinizde işaretlemiş oluyorsunuz.
  • Puan/Oylama
    Beğendiğiniz bir bağlantıyı saklayan bir profile oy verebilir, beğenebilir (+ vermek, başparmak yukarı işareti, EVET/hayır) ya da beğenmediğinizi de belirtebilirsiniz (- vermek, parmak aşağı, evet/HAYIR).
  • Belli bir kullanım kültürü oluşturma
    Bu sitelerin kullanıcıları, zamanla kötü, zararlı içerikleri beğenen ve yaymaya çalışanları aralarından bir şekilde atıyorlar. Bazı sitelerin kendileri de bu tür davranışlara hiç hoşgörü göstermiyorlar.
  • Özel ilgi alanları
    Bu sitelerde çok fazla ilgi alanı var ama bazen alt kategorilerde çok spesifik alanların uzmanlarının da buluştuğu oluyor. Böyle çok özel ilgi alanlarınız varsa, alt kategorilerde o alanla karşılaşmanız ve konunun en uzman kişilerini bulmanız mümkün.
  • Takip
    Bu sitelerde de, Twitter'da olduğu gibi takip etmek ve hatta özel mesajlaşmak mümkün.
  • Araç çubukları
    Bu sitelerin bir kısmı (özellikle de StumbleUpon), internet tarayıcınıza bir araç çubuğu ekleyerek, hızlı bir şekilde beğenme, kategoriye ekleme vb. özellikleri sunuyorlar. Bu siteleri çok sık kullanıyorsanız, çok faydalı bir özellik.
İşaretleme sitelerinin avantajları
  • Internet eğilimlerini keşfedebilirsiniz
    Özellikle Reddit gibi sitelerin giriş sayfasında, o anda internette neler konuşulduğunu anında görebilirsiniz.Hatta Reddit kendisine "internetin anasayfası" yakıştırmasını yapıyor.
  • Trafik patlamaları
    İçeriğinizi "fenomen" kullanıcılardan biri beğenir ve işaretlerse müthiş bir trafik alabilirsiniz. Digg ve Delicious gibi sitelerin bazı sunucuları kilitlediği olmuştur.
  • İçerik araştırma
    Popüler olmuş ve çok kişi tarafından beğenilen içerikleri anında görebilir ve kendiniz için de fikirler üretebilirsiniz.
  • Markalaşma
    Bu sitelerde meşhur olup, daha sonra markalaşmış, konu üzerinde kariyer yapmış kişiler mevcut. Genellikle bu tür şeyler ülkemizde olmasa da, hayali bile güzel.
İşaretleme sitelerinin zayıf yönleri
Tabii ki bu sitelerin de zayıf yönleri var:
  • Boşa zaman harcatma
    Eğer zamanını iyi yönetemeyen biri iseniz, bu sitelerde "şuna da bakayım" derken saatler kaybedebilir, bazen de gelen içeriğin yoğunluğu yüzünden, önemli içerikleri gözden kaçırabilirsiniz. Bir de, işaretlediğiniz yüzlerce siteye karşılık, size hiçbir dönüş olmaması riski de var.
  • Popülerliği yitirme
    Bu sitelerde çok hızlı popüler olunabileceği gibi, aynı hızda da popülerlik kaybedilebiliyor. Aylarca belki yıllarca emek harcayıp bir yerlere getirdiğiniz profiliniz bir anda popülerliği kaybedebiliyor. Bu da, bu sitelere harcanan emeğin karşılığını alabilmeniz üzerinde şüphe doğuruyor.
  • Yüksek miktarda trafik ama az geri dönüş
    StumbleUpon'dan gelen 15,000 tekil ziyaretçiden sadece 1-2 tanesi sitenize üye oluyorsa, bu sitelerde bir geri dönüş problemi var demektir. Gerçekten de pekçok kullanıcı bu duruma dikkat çekiyor.
Bu sitelerden nasıl faydalanılır?
Bu sitelerden çok fazla var. Bu nedenle önemli birkaç tanesinde 1-2 gün dolaşıp, size en uygun olabilecek siteyi seçmelisiniz. Bu siteler üzerinde satış, pazarlama gibi faaliyetler çok zor ama getirdikleri yüksek trafik ve "backlink"ler sayesinde sitenizin Google gözünde itibarını arttırabilirler. En iyi strateji, bir hesap açıp, uygun koşullar olduğunda bu sitelerden de içeriğinizi paylaşmak.

Instagram

Instagram nedir?
Instagram, mobil cihazlarda kullanılan, fotoğraf çekme ve daha sonra da filtreleme imkanı vererek, bu fotoğrafları paylaşmanızı sağlayan bir uygulama. Twitter'da olduğu gibi takip etme ve takip edilme seçenekleri var. Ayrıca, uygulamayı bağlayarak, fotoğraflarınızı Twitter ve Facebook hesaplarınızda da paylaşabilmenize olanak sağlıyor. Çok popüler olan bu uygulama ve site Facebook tarafından 1 milyar dolar bedelle satın alındı.

Instagram'ı kimler kullanıyor?
Yakın zamanda Instagram kullanıcı sayısı Twitter'ı solladı. Yine de çok takipçili ve ilgi çeken profillere bakıldığında ünlüler ve genelde genç insanlar çoğunlukta. Özellikle etkinliklerde (konser, maç, yarış vb.) çok fazla paylaşım yapılıyor. 
Instagram'dan nasıl faydalanılır?
Instagram, yukarıda da belirttiğim gibi özellikle etkinlikler hakkında yayın yapmak isteyenler için birebir. Ayrıca fotoğraf çekme yeteneğinize güveniyorsanız, paylaşılabilecek en iyi ortam.

LinkedIn
LinkedIn, profesyonellerin Facebook'u olarak tanımlanabilir. Kendi isminizi kullanmanız tercih edildiği için, gerçekten de daha profesyonel.

LinkedIn sayfalarını kimler kullanıyor?
LinkedIn daha çok beyaz yakalı çalışanlar ve insan kaynakları şirketleri ve uzmanları tarafından tercih edilse de, potansiyeli gören şirketler de kendi sayfalarını bulunduruyorlar.
LinkedIn'in en önemli özellikleri
  • Özgeçmişler
    Profesyonel özgeçmişinizi LinkedIn'e yükleyerek, hem potansiyel işverenlere kendinizi gösterebiliyor, hem de kendi sektörünüzdeki çalışanlar ile iletişim kurabiliyorsunuz. Ayrıca hakkınızda referans yazılabiliyor ve iyi bildiğiniz konularda arkadaşlarınız size oy verebiliyor.
  • Şirket sayfaları
    Kendilerini tanıtmak ve işe uygun çalışan bulmak için, şirketler de LinkedIn üzerinde sayfalar tutuyorlar.
  • Gruplar
    İlgilendiğiniz profesyonel bir konuda hazırlanmış olan grupları takip edebilirsiniz. Bu sayede ilgilendiğiniz konuda uzman kişilerin paylaşımlarını tek noktadan izleyebilirsiniz.
  • İş ilanları
    Şirketler, açık pozisyonlarını LinkedIn'de ilan ediyorlar. İlgilendiğiniz bir şirketin, tüm dünyadaki açık pozisyonlarını da görebilirsiniz.
LinkedIn'in avantajları
  • Yüksek trafik rakamları
    LinkedIn yüksek trafik alan bir ağ. Bu da görülebilir olma ihtimalinizi arttırıyor.
  • Özel amaçlı 
    Sadece profesyonellere hizmet eden bir ağ olduğu için, Facebook vb. sitelerdeki gereksiz gürültü burada yok. Ama hiç yok da denemez, bu siteyi de Facebook zanneden "profesyoneller" var elbette.
  • Gruplar 
    İlgi alanınız üzerinde bir gruba üye olabilir ya da siz de bir grup yaratabilirsiniz. Bazı gruplar gerçekten çok aktif ve etkili.
  • Yeni iş arama platformu
    LinkedIn aldığı yüksek trafik ve yüksek kullanıcı sayısı ile şirketlerin de tercihi olmayı başardı. Her geçen gün daha fazla şirket boş pozisyonlarını LinkedIn üzerinden paylaşıyor.
LinkedIn'in zayıf yönleri
  • Ücretli kısımlar
    Özellikle iş arama amacı ile LinkedIn'de bulunuyorsanız, sizi öne çıkaracak ve iş bulmanıza yardımcı olacak özellikler ücretsiz seçenekte mevcut değil. Doğru dürüst bir profile sahip olmak ve özellikle de istatistikleri görebilmek için LinkedIn'i kredi kartınızla tanıştırmanız gerekli :)
  • Rahatsız edici kontak istekleri
    Özellikle üst veya orta seviye yöneticiyseniz, hiç tanımadığınız pekçok kişiden bağlantı isteği gelebiliyor. Özellikle satış pozisyonları tam bir bombardıman altında. Kontak istekleri ile uğraşmak da Facebook'ta olduğu kadar kolay değil.
LinkedIn'den nasıl faydalanılır?
Profesyonel bir ağa sahip olmak, hem işinizle ilgili faydalı paylaşımlar okumak hem de gerektiğinde iş aramak için LinkedIn en uygun ortam. Dikkat etmeniz gereken ise, işyerinizde davrandığınız gibi davranmak, özel arkadaşlarınız ile Facebook'ta yaptığınız paylaşımları ve şakaları buraya taşımamak. Hem şu anda çalıştığınız hem de ileride çalışma olanağı olan şirketlerin çalışanlarının da sizi gördüğünü, okuduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Ne yapsak?

Yukarıdaki tüm açıklamaları okuduysanız, kafanızın biraz daha karışmış olması muhtemel. Çok fazla seçenek var. İşte tam da bu yüzden, hangilerinin kullanılması gerektiğine karar verip, bir strateji geliştirmek şart. Nasıl yapmalı?
  • Rakiplerinize bakın ve analiz edin
    Sizinle aynı kategoride yer alan rakipleriniz hangi araçları kullanıyorlar? Neleri iyi yapıyorlar, neleri kötü yapıyorlar?
  • Hedeflerinizi belirleyin
    Başınızı ellerinizin arasına alın ve düşünün. Hangi kitleyi hedeflemelisiniz, bu hedefe ulaşmada size kimler yardımcı olabilir? Sonuçta sosyal medyada sitenizi satmak da, gerçek hayattaki satış yeteneğine benzer yetenekler gerektiriyor.
  • Mesajınıza karar verin
    Çevrimiçi olarak yaptığınız herşey imajınızı etkileyecektir. Sosyal medyada yaptığınız her işin, önceden belirlediğiniz bir "mesaja, konuya" uygun olmasını sağlayın.
  • Tüm sitelerde vakit geçirin
    Yukarıda bahsedilen tüm sitelere (bellki de takma isim ile) üye olup, biraz vakit geçirin. Size hangisinin daha iyi uyacağını "hissedin".
  • Kendinizi havuza atın
    Biraz inceledikten sonra paylaşım yapmaya başlayın. Günde örneğin 30 dakikanızı sosyal medyayı okumaya, planlamaya ve mesaj yazmaya ayırın. Daha fazlasını yapabiliyorsanız, ya da başkasına yaptırabiliyorsanız çok daha iyi.
Elbette yanlışlarınız ve hayalkırıklıkları da olacaktır. Ancak bu büyük denizde yüzmek için bunları da yaşamak gerekli.

Eksik kalan bir şeyler var mı?

Bu yazı oldukça uzun oldu ama, aslında neredeyse tüm önemli sosyal medya sitelerinin özeti gibi. Ancak sosyal medya sadece yukarıdakiler ile kısıtlı değil, onu da bilmek lazım. Her gün yeni bir bilgi değişimi yöntemi ortaya çıkıyor.
Eksik bulduğunuz ya da beğendiğiniz kısımları lütfen aşağıda yorum yaparak bildirin. Faydalı olabilecek eleştirileri dikkate alarak, yazıda gerekli değişiklikleri de yapabilirim.
İyi paylaşmalar...

KAYNAK : Yazının büyük bir kısmı, bu kaynaktan çeviridir.
Sosyal Medya Rehberi (Şirket web sitesi veya blogunuz için hangisi kullanılmalı?) Sosyal Medya Rehberi (Şirket web sitesi veya blogunuz için hangisi kullanılmalı?) Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 19, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.