En basit hat arama cihazı - duvarınızın ardındaki elektrik kablosu nerede?

Duvara matkap ile birşeyler monte edeceğiniz zaman, aklınıza takılması gereken ilk soru, deleceğiniz yerin arkasında elektrik ya da su tesisatı olup olmadığıdır.

Ben bu konuya çok dikkat ederim. Yanlış bir delik, ölümle dahi sonuçlanabilecek şekilde elektrik kablosunu delebilir. Su tesisatı da can sıkıcı bir problem çıkarabilir. Başınıza birşey gelmese dahi, tesisatı eski haline getirmek yine de masraflıdır.

Kabloyu ya da su tesisatını bulmanın en basit yolu, bir metal dedektörü kullanmaktır. Ancak çoğu kimse çok nadiren kullanacağı bu cihaza para vermeyi istemez.

Son derece basit bir yöntem ile, oldukça doğru bir şekilde kablo ya da su borularını tespit edebilirsiniz. Duvarların içindeki elektrik hatları ve su boruları, hattın ya da borunun tam üzerine denk gelen bölgelerde yüksek frekans spektrumu oldukça geniş olan bir manyetik alan ile sarılmıştır.

Bu alanı en iyi belirleyebilecek cihaz ise basit bir cep radyosudur. "Nereden bulurum?" demeyin bence. Eski çekmecelerinizi ya da dolaplarınızı biraz karıştırdığınızda bir tane bulacağınıza eminim. Hiç bulamazsanız, yaşlı bir akrabanıza sorun, mutlaka 1-2 tane çıkar :)

Manyetik alanı algılayan, radyonun ferrit antenidir. Arama yapılırken, iletkenin yönüne göre dik olması, en iyi sonucu verecektir. İletken ferrit antene dik ve yakın olduğu zaman en yüksek ses duyulur.
Radyolarda ferrit antenin yerini tahmin etmek pek mümkün değildir. O yüzden, üstteki resimde olduğu gibi, arka kapağı açıp antenin yeri belirlenmelidir. Burada en solda, üzerinde bobin sarılı olan siyah çubuk, ferrit antenin ta kendisidir!

Yer belirlemenin doğru olması için ferrit antenin mümkün olduğu kadar kısa olması gerekir. Özellikle ucuz radyolarda bu koşul kesinlikle sağlanır!

Yer belirleme şu şekilde yapılır;

Radyo alıcısı, orta dalganın yüksek frekanslı bölgesinde (1000-1600 kHz) zayıf alınan bir istasyona ayarlanır. Ferrit anten, iletkenin tahmin edilen yönüne dik gelecek şekilde konumlandırılır. Ses şiddeti yükseldikçe, aradığınız kabloya ya da tesisat borusuna yaklaşmakta olduğunuzu anlayabilirsiniz. Elbette defalarca sağa sola, yukarıya ve aşağıya hareket ettirip konumu daha hassas belirlemek gerekir.

Daha çok istasyon alınabilen akşam saatlerinde dahi yöntem sorunsuz çalışır. Hatta iletken civarında daha belirgin bir ıslık sesi duyulur.

Bu yöntem ile 1-2 santimetreye kadar doğru sonuçlar elde edilir.

İşin en komik yanı ise, radyo ne kadar ucuz ve basitse; algılama hassasiyetinin o kadar yüksek olmasıdır!

Artık kimse el radyolarından "ajans" dinlemiyor ama, işte böyle basit ve güvenliğinize katkıda bulunan ilginç kullanımları da mevcut...




En basit hat arama cihazı - duvarınızın ardındaki elektrik kablosu nerede? En basit hat arama cihazı - duvarınızın ardındaki elektrik kablosu nerede? Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 05, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.