Yarıiletken üretiminin değişen oyuncuları


Yarıiletken (semiconductor) bugün kullandığımız tüm elektronik cihazların kalbindeki parçaların hammaddesi. Entegre devreler, transistörler, diyotlar (LED'ler de dahil) ve diğer pekçok parça yarıiletken materyal ile üretiliyor.



Maalesef ülkemizde az miktarda orada burada üretildiyse de, elle tutulur bir üretim yok.

Öncelikle eski elektronik dergilerimden bulduğum bir tabloyu paylaşıyorum;


Yukarıdaki tabloyu, Nisan 1984 tarihli Elektronik dergisinden aldım. Aradan geçen 30 yılda neler değişti neler... Motorola, Freescale oldu. NationalTexas Instruments satın aldı. Intel, o zamanlar henüz şimdiki gücünde değil. Philips de artık bu markette değil (Yarıiletken bölümü NXP oldu). Samsung'un henüz adı bile duyulmamış o yıllarda. Günümüzde NEC 11. sıraya düşmüş, Fujitsu hiç ortada yok.

Şimdi de günümüze bir göz atalım. Aşağıda 2013 satışlarına göre en büyük 10 yarıiletken üreticisini görüyorsunuz;

1) Intel Corporation - Amerika
2) Samsung Electronics - Güney Kore
3) Qualcomm - Amerika
4) Micron Technology - Amerika
5) SK Hynix - Güney Kore (Eski Hyundai)
6) Toshiba - Japonya
7) Texas Instruments - Amerika
8) Broadcom - Amerika
9) ST Microelectronics - Fransa/İtalya
10) Renesas Electronics - Japonya

Bu listeler, teknolojiyi kimin elde tuttuğunu göstermesi açısından önemli. Görüldüğü gibi ilk 10'da, hatta ilk 20'de hiç Çin şirketi yok (elbette yukarıdaki firmaların Çin'de bir sürü fabrikaları var ama bilgi kendi ellerinde). Bilgi teknolojileri ve mobil cihaz teknolojileri üreten şirketler listede yukarılarda. Bilgisayarlarımızın kalbini Intel, mobil cihazların kalbini ise (Apple'ın iPhone, iPad işlemcileri dahil) Samsung üretiyor. Qualcomm'un üretiminin çoğunu kablosuz teknolojiler, Micron'un ve SK Hynix'inkini ise bellekler oluşturuyor.

Teknolojiyi yönlendirebilen şirketler, bu listede kendilerini gösteriyor. Düşük teknolojili üretimden ziyade, yüksek teknoloji üretmek belirleyici. Bu listelerde bir Türk şirketinin olmasını çok isterdim ama ne yazık ki bundan çok uzaklardayız.

Yıllara göre yarıiletken satışları listelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yarıiletken üretiminin değişen oyuncuları Yarıiletken üretiminin değişen oyuncuları Reviewed by Fırat Tarman on Ekim 21, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.