Oturduğunuz yerde saatte 4.5 milyon kilometre hız yaptığınızı biliyor muydunuz?

Şu anda rahat bir koltukta ya da yatağınızda olabilirsiniz. Bu durumdayken bile yapmakta olduğunuz müthiş hızdan haberdar mısınız?

Sadece ve sadece dünya üzerinde yaşadığımız için yaptığımız inanılmaz hızlı yolculuğun bileşenleri şu şekilde;

* Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü : Ekvatora yakın bölgelerde dünyanın dönüşü dolayısı ile saatte 1600 km hız yapıyoruz. Kutuplara doğru çıktıkça bu hız azalsa da, yine de insanlar ve diğer nesneler büyük bir hızla hareket halinde.

* Dünyanın Güneş etrafındaki dönüşü : Dünya, Güneş etrafındaki bir dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlıyor. Yaptığı yol ise çok uzun; 942 milyon kilometre. Hesapladığımız zaman, yaklaşık olarak saatte 107,000 kilometrelik bir hızla güneşin çevresinde dönmekte olduğumuzu görüyoruz.

* Güneş sisteminin galaksimizin içinde hareketi : Güneş, onun çevresinde dönen dünyamız ve diğer gezegenler, galaksimizin merkezi etrafında saatte 885,000 kilometre hız ile hareket halinde. Bu hızda dahi, galaksimizin kendi etrafında bir tam dönüşü 200-250 milyon yıl sürüyor.

* Galaksilerin birbirlerine göre hareketi : Yukarıdakiler başınızı henüz döndürmediyse, tüm saydıklarıma ek olarak, galaksilerin de birbirine göre göreceli hareketleri olduğunu ekleyeyim. Üç boyutlu düşünüldüğünde ve diğer galaksilerin de hızları hesaba katıldığında, bizim galaksimiz olan Samanyolu Galaksisinin diğer galaksilere göreceli olarak saatte 3.6 milyon kilometre hızla hareket ettiği söylenebilir.

Bütün bu hızları toplarsak, oturduğumuz yerde saatte 4,595,000 hız yaptığımız anlaşılır. Yani oturduğunuz yerde saniyede 1,280 kilometre gidiyorsunuz! Hiçbir şey hissetmememizin sebebi, uçakta seyahat ederken de hiçbir şey hissetmememiz ile aynı. İçinde bulunduğunuz ortam ile birlikte hareket ettiğiniz için göreceli olarak duruyorsunuz.

İngilizce biliyorsanız yukarıda anlatılanları aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.




Oturduğunuz yerde saatte 4.5 milyon kilometre hız yaptığınızı biliyor muydunuz? Oturduğunuz yerde saatte 4.5 milyon kilometre hız yaptığınızı biliyor muydunuz? Reviewed by Fırat Tarman on Ekim 10, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.