Kitap : Broca'nın Beyni

Carl Sagan, hayatı boyunca bilimi sokaktaki insana sevdirmek için çaba gösteren bir bilim insanıydı.

Bizim televizyonlarımızda da yayınlanan "Cosmos" dizisi ile, ayrıca "Contact" (Temas) adlı romanı ve bu romandan uyarlanan film ile de tanınır (Türkiye'de "mesaj" adı ile gösterildi).

Bilimi sevdirme çabasının ürünlerinden biri olan "Broca'nın Beyni" de pekçok bilimsel konuyu akıcı bir üslup ile ele alıyor. 

Kitabın ilk bölümünde bilim ve insanın ilişkileri, bilimsel düşüncenin ana prensipleri anlatılıyor.

İkinci bölümde ise bilim dışı safsatalar ve şarlatanlıklar masaya yatırılıyor. Benim en sevdiğim kısım burası. Gerçekten de bilim dışı safsatalar ile insanları kandırıp, inanılmaz paralar kazanan sahte bilimciler toplumumuzun önemli bir sorunu.

Daha sonraki bölümlerde ise Sagan, uzaydaki konumumuza, dünya dışı yaşamın nasıl ve nerede olabileceğine odaklanıyor.

Son olarak da gelecekte bizi nelerin beklediğini tahmin etmeye çalışıyor.

Kitabın en son üç maddesinde ise Carl Sagan Tanrının varlığı ve dinler konusunda kendi dünya görüşünü açıklıyor.

Kitabın en güzel yanı, içindeki 25 ayrı makalenin birbirinden tamamen bağımsız olarak okunabilir olması. Böylece kitabın en çok ilginizi çeken kısımlarını, ilginizi çekmeyen kısımları okumak zorunda kalmadan okuyabilirsiniz. Ancak bölüm başlıklarının tümü, konuları açıklar nitelikte değil. O yüzden kitabın en başındaki konulara göre ayrılmış "içindekiler" bölümüne bakmakta ve hatta her makalenin başından küçük bir kısmı okumakta fayda var.

Tarih, antropoloji, psikoloji, felsefe ve fizik alanlarından biri ya da birkaçına ilgi duyuyorsanız, bu kitapta mutlaka okuyacak bir kısım bulacaksınız demektir.

Kitap : Broca'nın Beyni Kitap : Broca'nın Beyni Reviewed by Fırat Tarman on Eylül 20, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.