Web Günlüğü (Blog) Nedir? Blog Sahibi Olmak İçin Temel Bilgiler


Blog nedir?

Blog, Web Günlüğü ya da Ağ Günlüğü, İngilizce Weblog (ağ kütüğü) kelimesinin kısaltılması ile oluşturulmuş yapay bir kelimedir. Temel olarak, ters tarih sırası ile yayınlanan yazılardan oluşan bir web sitesidir. Yani yazılan yazıların en güncel olanı en üstte görüntülenir. Temel fikir, eski tip günlükler ile aynı. Hergün (ya da yazanın seçtiği sıklıkta) günlüğünüze bir şeyler yazmak. Eski günlüklerden farkı, yazdıklarınızı tüm dünya ile paylaşabilmeniz tabii ki. 

Özellikle son yıllarda artan ilgi dolayısı ile çok sayıda yazılım ve web sitesi geliştirilerek, blog yazmak çok kolay bir hale getirildi. Yazacağınız ortamı seçip, yazıyı yazıp, bir düğme ile tüm dünyaya yayın yapmak çocuk oyuncağı. Blog yazanların çok büyük çoğunluğu programlama bilmiyor, çok "teknik" oldukları da söylenemez.


Bir blog yazmaya başlamak, bir web sitesine sahip olmanın en kolay yolu. Ücretsiz çözümler ile dahi çok güzel bloglar yaratılabiliyor.


Blog yazmanın maliyeti ne kadar?
Başlangıç olarak hiçbir ücret ödemeden blog yazmaya başlayabilirsiniz. Bir süre geçtikten sonra, işi daha ciddiye alıp devam etmek istediğinizde ve hatta blog ile para kazanmak isterseniz, profesyonel çözümlere yönelmeniz kaçınılmaz olacaktır. En azından bir alan adı ve barındırma (hosting) hizmeti almanız gerekecek. Ancak bunlar da çok düşük ücretlerle alınabilen hizmetler.

Bir blog platformu seçmek

Burada bahsedeceğim 4 seçenek de ücretsiz. İlk 3 tanesi nispeten daha kolay. Büyük paralar kazanan profesyonel bir blog oluşturmak için ise, dördüncü opsiyonu, yani blogunuzu kendinize ait bir sunucuda çalıştırmayı seçebilirsiniz.

Tumblr.com en kolay blog platformu, ancak en az özelliğe sahip olan platform. İyi bir başlangıç olabilir, ancak daha ciddi işlere girişecekseniz tavsiye edilmez.

Blogger.com şu anda okuduğunuz bu blogun da üzerinde olduğu platform. Bir bloga başlamanın son derece kolay olduğu, binlerce şablon bulabileceğiniz ve de Google'a ait bir site. Google'a ait olması sayesinde pekçok Google servisi ile çok uyumlu çalışıyor. Blogunuzun adresi blogadi.blogspot.com şeklinde oluşturuluyor. Tabii benim Teknomani'de yaptığım gibi kendi alan adınıza yönlendirebilirsiniz. Sürekli geliştirilen bu platform hem amatör hem de profesyonel blog yazarlarınca tercih ediliyor.

Wordpress.com da çok tercih edilen bir platform. Ben Blogger'ı tercih ediyorum ama Wordpress ile de çok başarılı bloglar oluşturulabiliyor. Wordpress için de çok fazla şablon ve eklenti bulmak mümkün, hatta Blogger'dan bile çok var. Adresiniz blogadi.wordpress.com şeklinde şekilleniyor.

Wordpress.org'un Wordpress.com'dan farkı, kendi sunucunuzu kullanmanıza izin vermesi. Bunu yapabilmek için tecrübeli bir bilgisayar ve web kullanıcısı olmanız gerekli. Ancak verilen emek karşılığında ortaya çıkan ürün de o derece profesyonel oluyor.

Blogunuz için bir şablon edinin
Yukarıda bahsettiğim tüm blog sitelerinin standard şablonları var. Yeni bir blog oluşturup hemen yazmaya başlayabilirsiniz. Ancak bir süre sonra diğer bloglarda hem görsel hem de işlevsel olarak farklı birşeyler olduğunu keşfedeceksiniz. Kullandığınız platforma göre kendinize en uygun şablonu seçerek blogunuzun görünümünü bambaşka bir hale getirebilirsiniz.

Blogunuza uygun bir şablon bulmak için basit bir Google araması yapmak yeterli. "Blogger şablonları", "Wordpress şablonları" ya da İngilizce "Blogger Templates", "Wordpress Templates" yazarsanız karşınıza çıkacak sayfa sayısına siz de şaşıracaksınız. Çoğu ücretsiz olan bu şablonlardan birini seçerek blogunuza yüklemeniz yeterli. Bu sitelerde şablonları blogunuza nasıl uygulayacağınız da ayrıntılı olarak anlatılıyor. Bazı değişiklikleri yapabilmek için birazcık da olsa HTML kodunun içine girmek gerekebilir.

Bloga trafik çekme
Güzel fikirleriniz ve yazılarınız var, bunlarla ilgili yazılar yayınlıyorsunuz ama okuyan yok. Bu çok can sıkıcı bir durum olabilir. Yazdıklarınızın geniş bir kitleye yayılmasını istiyorsanız, blogunuza trafik çekmelisiniz. Bunun için yapabilecekleriniz aşağıda;

İçerik : İyi bir içerik olmadan bir blogun başarılı olması mümkün değildir. Yazmak istediğiniz konu ne olursa olsun, o konuda okuyucunun ilgisini çekecek birşeyler yazmanız gerekir. Bunun için de emek ve zaman harcamalısınız. Emek vermeden yazılan, başka sitelerden kopyala yapıştır metodu ile alınan, dilbilgisi kurallarına uygun olmayan içerikleri ne internet kullanıcıları ne de arama motorları ciddiye alıyor. Kopyala-yapıştır metodunun başarısız örneklerini Ceza Tahtası'nda görebilirsiniz. Burada gösterilen sitelerin hemen hemen hiçbiri doğru dürüst bir ziyaretçi trafiğine sahip değil.

Konuk yazarlık : Ziyaretçi kazanmanın en iyi yollarından biri başka bir blogda yazınızın yayınlanmasıdır. Neredeyse hiçbir blog sahibi konuk yazara hayır demez. İsterseniz Teknomani'ye de konuk yazar olabilirsiniz. Konuk yazarlık sayesinde sizden daha çok okuyucusu olan bir bloga yazınızı ve bağlantınızı bırakarak kendi blogunuza okuyucu çekebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, laf olsun diye yazılmış bir yazı yerine, gerçekten kaliteli bir içerik ile konuk olmak. Zaten iyi bir bloga sahip hiç kimse düşük kaliteli bir içeriği bloguna koymak istemeyecektir.

Blog toplulukları : Blog yazarlarının içeriklerini göndererek paylaşabildiği ve çok daha büyük okur kitlesine ulaştıkları blog toplulukları yurtdışında oldukça yaygın. "Blog Community" araması ile Google'da pekçoğunu bulabilirsiniz. Eğer blogunuz İngilizce ise size çok faydası olacaktır. Bir örnek olarak Technorati'yi gösterebilirim. Türkiye'de ise çok fazla seçenek yok ama örneğin Hürriyet'in bir servisi olan Bumerang iyi bir ziyaretçi trafiği yaratıyor.

Dizinler : Dizinler aslında kendi başlarına trafik getirmiyorlar ama, bilinen bazı dizinlere blogunuzu kaydettirmeyi başarırsanız, arama motoru trafiğiniz artıyor. Ancak genelde İngilizce ağırlıklı oldukları için, Türkçe bir blog üzerinde etkileri sınırlı. Bazı önemli dizinler aşağıda;

Yahoo Directory
BOTW.org
DMOZ.org
Blogged.com
JoeAnt.com
Greenstalk.com
Familyfriendlysites.com

Türkçe birkaç deneme var, ama ben hiçbirini pek işe yarar bulmadım.

Yorum yazma : Diğer bloglara yazacağınız yorumlar sitenize önemli sayıda ziyaretçi getirebilir. Özellikle çok okuyucusu olan bir blogun ilk birkaç yorumundan biri size ait olursa bu sayı daha da artabilir. Burada önemli olan, sadece yazmış olmak için yorum yazmamak ve yorumunuzun konu ile ilgili, okuduğunuz yazıya değer katan bir yorum olmasına dikkat etmektir. Konu ile ilgili yazdığınız benzer veya kaynak olabilecek bir yazınız varsa, yazınıza bağlantı da verebilirsiniz.

Forumlar : Konunuz ile ilgili olarak forum sitelerinde yazdıklarınız, diğer kullanıcılara yardımınız ve cevaplarınız, doğru kullanıldıkları durumlarda iyi bir trafik kaynağına dönüşebilir. Burada da reklam yapmak, çeşitli numaralarla blogunuza ziyaretçi çekme denemeleri yapmak yerine gerçekten katkıda bulunmanız önem taşır.

Diğer bloglara bağlantı verme : Kendi alanınızda yazanları takdir etmek ve onların çalışmalarına bağlantılar vermek, eninde sonunda size de bağlantılar olarak geri dönecektir.

Sosyal Medya ve abonelik sistemi : Bir blogunuz varsa, en önemli sosyal paylaşım sitelerinde birer üyelik almanız gereklidir. En azından Facebook, Twitter ve Google+'da bir hesabınız olsun. Daha sonra blogunuzun türüne göre Pinterest, Instagram, Stumble Upon, LinkedIn ve blogunuza uyabilecek diğer sitelere de üye olabilirsiniz.

Ayrıca, blogunuzu RSS ile takip etmek isteyenler ya da e-postalarında yazılarınızı görmek isteyenler olacaktır. Tüm blog platformları bunlar için gerekli araçları içeriyor.

Makale Yayınlamak : Yine daha çok İngilizce blogları ilgilendiren bir yöntem de, çok okunan makale sitelerine yazı yazmak. Makale yazarının tanıtıldığı bölüme blogunuzun adresini yazarak trafik elde edebilirsiniz. Tabii ki burada da makalenizin kalitesi çok önemli.

Bazı önemli makale siteleri şunlar;

ezinearticles.com
goarticles.com
articledashboard.com
buzzle.com

articlecity.com

Türkçe olarak da Makale Marketi sitesi mevcut.

SEO Nedir? Blogunuzda SEO ile ilgili neler yapabilirsiniz?
Blogunuz birkaç aylık olunca ve yazılarınız çoğalınca, blog araçları ile sitenize gelen trafiği incelediğinizde, gittikçe artan sayıda arama motorundan gelen tıklama göreceksiniz. Arama motorları genelde yeni ve az içerikli sitelerden pek hoşlanmazlar. Bu nedenle, sitenizde yazı sayınız arttıkça ve aradan zaman geçtikçe trafiğin günden güne artması normaldir. Okuduğunuz bu bloga da en çok ziyaretçi arama motorlarından geliyor. Özellikle arama sonuçlarında ilk sırada çıkıyorsanız, gelen trafik çok fazla.

Yukarıda yazdığım sebepler ile SEO (Search Engine Optimization = Arama Motoru Optimizasyonu) kavramı bloglar için hayati önem taşımaya başladı. Kısaca özetlersek, SEO'nun amacı sitenizi arama sonuçlarında mümkün olduğu kadar üst sıralara çıkarmak. Örneğin "İnsan Vücudu" aramasında eski bir yazım 2. sıraya yükseldiğinden beri, bu kelimelerin aranması sonucu hatırı sayılır miktarda trafik alıyorum.

SEO ile ilgili çok fazla faydalı/faydasız yazı ve web sitesi var. O yüzden ben sadece temel bazı noktalardan bahsedeceğim.

Öncelikle arama motoru geliştirenlerin, özellikle de Google'ın bu işi çok ciddiye aldıklarını söylemem gerekiyor. Yapmaya çalıştıkları ideal durum, bir şey arayanların tam olarak aradıklarını bir kerede bulmalarını sağlamak. Bunun için de aranan kelimelerle ilgili en alakalı içeriği getirmek onlar için öncelikli. Blogunuzu da bu temel prensibi aklınızda tutarak iyileştirmelisiniz.

Aklınızda tutmanız gereken diğer önemli nokta ise, arama motorunu hile ile kandırmaya çalışmamak. Akıllı algoritmaları sayesinde çok kolay yakalayıp ceza veriyorlar. Örneğin, Ceza Tahtasındaki gibi kopya içerik bulunduran siteleri ve orjinali birbirinden ayırabiliyor ve kopya içeriği bulunduranları arama sonuçlarının dibine gönderiyorlar. O yüzden bu tür blogların ziyaretçi sayıları da düşük. Özgün içerik ise ödülünü eninde sonunda alıyor.

SEO ile ilgili önemli birkaç noktayı maddeler halinde aşağıda sıralıyorum;

Yazı ve Sayfa Başlığı (Title Tag) : Arama motorlarının ilk baktığı yerlerden birisi. Çok aranan anahtar kelimeleri içermesi, özellikle ilk 4-5 kelime için çok önemli. "Fırat'ın blogu" yerine "Teknoloji, Bilim...." diye başlayan bir sayfa başlığının daha çok ziyaretçi çekeceği çok açık.

Bağlantı Metni (Anchor Text) : Herhangi bir bağlantı verirken, bağlantının altındaki metin de, arama motorunun dikkat ettiği özelliklerden. Örneğin Teknomani'ye bağlantı verirken benim blogum ile Teknoloji Blogu arasında bir fark var. Başkalarının verdiği bağlantıları kontrol etme şansınız yok tabii ama kendiniz blogunuza bağlantı verirken buna dikkat etmelisiniz.

Anahtar Kelimeler : Arama motorlarından trafik elde etmek istiyorsanız, konunuz ile ilgili hangi kelimelerin en çok arandığını bilmeniz ve bunları yazılarınızda kullanmanız gerekir. Bu kelimeler için Google Trends (eğilimler) ve diğer analiz araçlarını kullanabilirsiniz.

Dış Bağlantılar : Başka sitelerin blogunuza verdiği bağlantılar, arama motorları için de önemlidir. Bir siteye ne kadar çok ve ne kadar yüksek trafikli siteden bağlantı varsa, arama motorlarının da o siteye ilgisi artıyor. Yukarıda trafik çekme konusunda belirttiğim gibi, dışarıdan bağlantı almak için çaba harcamalısınız. Tabii ki bunun için en önemli şey, yine bahsettiğim gibi içeriğiniz. İçeriğiniz, insanlara birşeyler vermeli ve onlarda paylaşma isteği uyandırmalı.

Blog yazarak para kazanılabilir mi?
Bu konuda öncelikle İngilizce yazılan blogların daha şanslı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bir günde binlerce dolar kazanan Mashable, The Huffington Post, LifeHacker gibi efsanelerin yanında, daha mütevazi kazanan ama geçimini tamamen blog yazarak kazananlar ve oldukça iyi bir ek gelir kazananlar var. Ülkemizde ise bu tür örnekler bir elin parmaklarını geçmiyor. Herkesin ilk aklına gelen örnek Webrazzi. Eğer blog yazarak çok para kazanmak istiyorsanız, bu işi hobi gibi değil, tam zamanlı olarak yapmanız ve gerçekten çok emek harcamanız gerekiyor. Her girişimin de başarılı olmadığı gayet açık. Arada sivrilebilenler birşeyler yapabiliyorlar.

Yine de yazılarınıza güveniyorsanız ve belli bir okuyucu kitlesine ulaştıysanız, hatırı sayılır bir ek gelir elde edebilirsiniz.Verdiğiniz emeğe değer mi, orası sorgulanabilir.

Bir blogunuz varsa bundan para kazanmanın bazı yolları şöyle sıralanabilir;

Tıklama bazlı reklamlar : En çok bilineni Google AdSense olsa da, başka firmalar da web sitenize koyduğunuz reklamlara ve bunlara tıklayan okuyucu başına size para ödüyorlar. Anlamlı bir rakam kazanmanız için trafiğinizin hayli yüksek olması şart.

Satış Ortaklığı (Affiliate Programs) : Bu yöntemde genelde elektronik satış yapan bir site ile anlaşarak onların ürünlerini blogunuzda yerleştirip, tıklayarak satın alanlar üzerinden komisyon kazanılabiliyor. Ülkemizde de, örneğin Idefix gibi siteler bu tür olanaklar sunuyor. Çok kolay bir yöntem değil ama para kazananlar mevcut.

Doğrudan Reklam Satışı : Siteniz belli bir konuda ilgi çektiyse, reklamverenler size ulaşarak belli bir reklamı yayınlamanız için size para ödeyebilir. Buradaki rakam tamamen sitenizin konusuna, trafiğine ve reklamverenin amacına bağlı.

Burada belli başlı yöntemlerden bahsetmeye çalıştım. Blog yazarak para kazanmak ile ilgili daha ayrıntılı bir incelemeyi Blog Hocam adlı blogda şu yazıda bulabilirsiniz.


Bu yazıda blog yazma ile ilgili temel kavramlara yer vermeye çalıştım. Daha fazla detay isterseniz ya da bu konuyla ilgili yazmamı istediğiniz başka şeyler de varsa, lütfen yorum kısmına yazın ya da iletişim sayfasındaki yollardan biriyle bana ulaşın. 







Web Günlüğü (Blog) Nedir? Blog Sahibi Olmak İçin Temel Bilgiler Web Günlüğü (Blog) Nedir? Blog Sahibi Olmak İçin Temel Bilgiler Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 06, 2014 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.