Internet Özgürlüğü


Internet özgürlüğü üzerine...









Bu yazıyı, konuk yazar olarak Sesli Sedalı blogu sahibi Cihan Mevlevioğlu yazmıştır.

Isaac Asimov bir kitabında internetin ne müthiş bir ilerleme ve özgürlük olduğundan bahsediyordu. Neyi öğrenmek istiyorsanız bir iki tuşla ona ulaşabilmek. Çocukluğumuzun bilim kurgularında verilen her soruyu cevaplayabilen elektronik beyinleri taşıyoruz ceplerimizde.

Sorularımızda yazı hatası yaparsak "bunu mu demek istediniz" diye uyarıyor da bizi. Merak ettiğimiz konuyu kelimelerin sırasını yanlış yazarak da sorsak doğru noktaya çok yaklaşabiliyoruz. 

Peki bu özgürlüğümüzü yaşarken hala özgür müyüz?

Pek değil. 

Bir siteye girip yaz tatili rezervasyonu yaptığımdan beri sosyal medyada, tarayıcı reklamlarında tur şirketleri cirit atıyor. Haber sitelerinde bir kaç magazine göz gezdirirsem, sonraki ziyaretlerimde de magazinin ilgimi çekeceğini "düşünüyor" haberciler?!

Bu blogun sahibinin Tor gibi uygulamaları sevmesinin bir sebebi de bu olsa gerek. Internet kurtları sistemin bu manipülasyonlarına meydan vermiyor. Biraz meraklı insanlar bunları farkedip etkilenmemeye çalışıyor. Ya interneti masum, tarafsız ve dürüst bilen o büyük kitle? 

Yavaş yavaş kullandıkça batılan bir bataklık gibi onların sanal ortam tecrübesi.  Çok vakit geçirdikçe o sevdiği aynı döngünün sıklaşan ağına takılıyor. Yönlendiriliyor ve kısıtlanıyoruz, hem de özgürlüğümüzü en sınırsız yaşadığımızı sandığımız yerde!

Hepinize süper günler,
Cihan


Internet Özgürlüğü Internet Özgürlüğü Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 14, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.