Filmlerde Bilgisayarlar Hakkında Yapılan Komik Yanlışlar


Aslında bu yazıyı daha önce yazmıştım ama, bu sefer yeni bazı maddeler ekledim ve eskisindeki bazı cümleleri düzelttim.

Genellikle Hollywood filmlerinde görülen bu yanlışlar, izleyiciye bazı şeyleri daha çekici göstermek amacı ile yapılsa da, teknik konularda yetkin bir kişi için bayağı gülünecek malzeme çıkarıyorlar. Bu tür filmlerde artık klişeleşmiş olan bilgisayar hatalarını ve komikliklerini aşağıda bir araya toplamaya çalıştım.

1-Bir bilgisayara girilemediğinde (ACCESS DENIED) mutlaka bir yolu bulunur, kesinlikle bir çözümü vardır. Bir tane de giremediğiniz bilgisayar olsun kardeşim!

2-Bir işlem ne kadar karmaşık olursa olsun 3 saniyenin altında yapılır. Modemlerin hızı 2 GB/sn. civarındadır.

3-Bir fabrika, elektrik santralı, nükleer santral ya da füzenin nedense önce kontrol paneli ısınır, yanmaya başlar, ardından da bütün bina havaya uçar!

4-Bir bomba düzeneğini kontrol eden elektronik devrenin üzerinde mutlaka geri sayan dijital bir sayaç olmalıdır, yoksa düzenek asla çalışmaz. Hayır, manyak mısın, niye üzerine sayaç koyuyorsun? Belirsiz bir zamanda patlasın işte! Düzeneği durduran da hep son 1-2 saniye kaldığında durdurur ne hikmetse!

5-Ekranda görünen bir dosyayı silerseniz, o dosya dünya yüzündeki bütün disklerden, diğer bilgisayarlardan ve bellekten  sonsuza kadar kaybolur. Yedekleme yoktur, dosya kurtarma yazılımları bilinmez. Bulut vs. gibi kavramlardan da haberi yok bu film endüstrisinin galiba... Tabii ki, silme işlemi hep kötü adam(lar) gelmeden 1 saniye önce sona erer.

6-Bir diskte şifreli dosyalar varsa, diski bilgisayara takar takmaz bilgisayar şifre sorar.

7-Bütün diskleri bütün bilgisayarlar okuyabilir, bütün yazılımlar her platformda çalışır. En yüksek teknolojili cihazlarda bile nedense hala DOS kullanılmaktadır, kahramanımız komut satırına yazarak karmaşık sistemleri idare eder. Ayrıca aradığınız tüm donanım o bilgisayarda daima mevcuttur. Örneğin elinizde bir BlueRay disk varsa, bilgisayarın onu okuyacağına yüzde yüz emin olun...

8-Ekipman ne kadar yüksek teknolojili ise, o kadar çok düğmesi olur. Nedense hiç bir düğmenin üzerinde isim ya da bir şekil olmaz! Arkadaşlar uzman ya, tüm düğmelerin ne işe yaradığını ezbere bilirler.

9-Ne kadar eski olursa olsun bütün bilgisayarlarda 3 boyutlu, yüksek rezolüsyonlu ve gerçek zamanlı grafikleri oynatma yeteneği vardır. Siz de filmleri montajlamak ya da efekt için tonla bilgisayar kullanıyorsunuz, onlara baksanıza!

10-20 senelik dizüstü bile video görüşme yapabilir ve süper bilgisayar hızındadır.

11-Oyuncu ekrana bakarken yüzünde ekranın yansıması olur, bütün ekranlar inanılmaz parlaktır.

12-Bilgisayarlar asla çökmez, kullanıcılar asla hata yapmaz.

13-Herhangi bir bilgisayarda dünyada yaşayan herhangi birinin tüm bilgilerine ulaşmak çocuk oyuncağıdır. Tüm adli siciller, banka hesapları ve diğer bilgiler internet üzerinden herkese açıktır.

14-Kurtuluş Günü (Independence Day) filminde olduğu gibi, bir dizüstü bilgisayarda çalıştırılan virüs yükleme programı her bilgisayarı etkileyebilir, uzaylıların bilgisayarları da dahil! "UPLOAD VIRUS" yazmanız yeterlidir. Bu arada bazı filmlerdeki virüsler canlı virüsler gibi çalışır, bilgisayarın ateşini yükseltip patlamalara yol açanları vardır.

15-Milyonlarca satır programı olan ve milyonlarca dolarlık bir parkı yöneten (Jurassic Park) süperbilgisayarı 13 yaşında bir çocuk kullanabilir, hayatında Unix kullanmamış olsa bile. Zaten Unix bilgisayarın kullanıcı arayüzü Mac, dosyalama sistemi DOS’tur ama aynı zamanda süper bilgisayardır.

16-Aslında herkes her bilgisayarı kullanabilmektedir. Zaman yolcuları eski zamanlara dönüp DOS bilgisayarı hiç sorunsuz hemen kullanır.

17-Bir virüs ya da zararlı programı bilgisayarın fişini çekerek durduramazsınız. Bütün bu virüslerin ve zararlı programların dahili bataryası vardır çünkü!

18-Yine zararlı bir virüsün ya da programın yüklenmesini telefon hattını kopararak önleyemezsiniz. Bir şekilde kablosuz bağlantı bulup, yüklenmeye devam eder!

19-Bilgisayarlar sadece Hacker’lar ve virüsler tarafından çökertilebilir. Normalde asla çökmezler. Bu arkadaşlar hiç Windows kullanmayanlar herhalde...

20-Bütün ekran yazıları 72 punto olmak zorundadır.

21-Bilgisayarı yeniden başlatmanın tek yolu, binanın elektriğini kesmektir. "Reset" diye bir tuş bilinmez.

22-Şifreler en çok 3 kerede tahmin edilebilir. 3 kerede şifreyi bulamazsanız vazgeçmeniz gerekir. Nedense hep üçüncü denemede başarılı olunur.

23-Tüm programlar, tüm sistemlerde “ENTER”a basarak çalışır.

24-Bütün kameralar, tarayıcılar ve fotoğraf makinaları 500 Megapiksel çözünürlüktedir. Herhangi bir imajı bozulma olmadan sonsuza kadar büyütebilirsiniz.

25-En önemli bilgisayar sistemlerinin güvenliği için bile asla tedbir alınmaz. Dışarıdan gelen biri koca uzay aracını uçurabilir.

26-Bütün Hacker’lar siyah ya da Hawai yazılı tişört giymek zorundadır.

27-Gelen tüm mesajlar harf harf gelip ekrana yansır. E-mail telgraf gibi çalışmaktadır. Ayrıca her harf ekrana geldiğinde bir de ses çıkarır.

28-E-mail geldiğinde bütün ekranı kaplayacak şekilde kendi kendine açılır. Şöyle bir program bulamadım kendime...

29-Kimse Windows kullanmaz. Macintosh pazar payı en az %75’tir. Özellikle de laptop bilgisayar söz konusu ise, o kocaman Apple logosu illa gözümüze sokulmak zorundadır. 

30-Karmaşık grafik işlemleri, kullanıcı arayüzü kullanımları sadece klavye ile yapılabilir. Fare benzeri şeyler kullanmaya gerek yoktur. Oyuncu, karmaşık bir grafik işlemi yaparken o klavyeden ne yazıyor, hep merak ederim. Ayrıca nedense, klavyede dünya kadar cümle yazdıkları halde, ekranda tek satır bile yazı görülmez.

31-Bir robotun gözleri kırmızıya dönerse, başınız dertte demektir, kötü kişilik olmuştur.

32-Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar asla şarja ihtiyaç duymaz, pil ömürleri neredeyse sonsuzdur. Ancak yardım çağırmaya kalkarsanız, nedense hemen pilleri biter.

33-Resim ve ses gönderiminde gecikme söz konusu değildir. Örneğin Mars ile hiç gecikme olmadan eş zamanlı konuşulabilir. Star Wars’ta olduğu gibi, binlerce ışık yılı uzaktakiler ile bile 3 boyutlu hologramlar ile ve eş zamanlı konuşulur.

34-Çalışmayan bir bilgisayar ya da sisteme son çare olarak tekme ya da yumruk vurulur. %99 ihtimalle çalışır. Benim efsanem, Star Wars'da Han Solo'nun geminin devrelerinden bir kısmına vurduğu yumruk ile koca uzay gemisinin kalkmaya hazır hale gelmesidir. 

35-Kapının şifresini bilmiyorsanız elektronik düzeneğe ateş edin. Elektronik devresi vurulunca bütün kapılar otomatik açılır. Açmak bu kadar kolay ise, o düzeneğin orada ne işi var ki?

36-Dokunmatik ekranlara dokunduğunuzda mutlaka ses çıkarırlar. Nedense bahsettiğim monitörlerin çoğunun üzerinde hoparlör bile yok!

37-Bir ekrana şifre girilirken, ***** şeklinde gösterim yerine, şifreyi herkesin görebileceği şekilde ve 96 punto olarak girmek esastır. Hatta şifre girilen ekranın bir kopyası duvardaki dev ekrana yansıtılır. Kimse kimsenin şifresine bakmaz, güvenlik sorunları oluşmaz.

38-Bilgisayar ya da içinde bulunduğu ağda arama yapmak da çok ilginç. Aranan kelime, kişi ya da resim bulunana kadar veritabanında ne varsa hızlı hızlı gösterilir. Nasıl beceriyorsa, bilgisayar aramanın bitmesine ne kadar zaman kaldığını da saniyesine kadar bilmektedir.

39-Telefon aramaları, dünya üzerindeki her yere istenildiği şekilde yönlendirilebilir. Telefon ile arandığınızda hemen bir harita belirir ve arayanın nerede olduğu anında tespit edilir.

40-IP adresinizi bulan bir kişi, o anda harita üzerinde nerede olduğunuzu anında belirler. Siz de Tor kullanın o zaman kardeşim!

41-Bazı bilgisayarlar normal konuşma dilinde yazılanları anlama yeteneğine sahiptir. Kahramanımız İngilizce 1-2 soru sorar ve bilgisayar da düzgün bir dille cevap verir, efendiliğini bozmaz! Örneğin, "Access all secret files" (Tüm gizli dosyalara eriş) yazdığınızda, tüm gizli dosyalar emrinize amadedir.

42-Kelime işlemci programlar nedense asla imleç (cursor) göstermezler. Bir de, filmlerde hızlı hızlı birşeyler yazanlara dikkat edin, hiç boşluk tuşuna basmıyorlar. Yazdıklarını sonradan okumak için özel yetenek lazım!

43-Tüm bilgisayarlar her zaman birbirine bağlıdır. Kurbanın bilgisayarına ulaşmak için bilgisayarının açık olması dahi gerekmez!

Bu hatalara takılmadan güzel güzel filmimizi izleyelim lütfen!
Filmlerde Bilgisayarlar Hakkında Yapılan Komik Yanlışlar Filmlerde Bilgisayarlar Hakkında Yapılan Komik Yanlışlar Reviewed by Fırat Tarman on Mayıs 12, 2014 Rating: 5

1 yorum:

  1. Ben de 16 yillik bilgisayarciyim hep merak ederim sirf klavyeye binlerce kez basarak nasil her seyi kontrol ederler...insan az biraz fareyi de durter

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.