Eski Cep Telefonunuzdaki Tüm Verileri Silebilir misiniz?

Teknoloji merakımız yüzünden pekçoğumuz sık sık cep telefonu değiştiriyoruz. Eski telefonumuzu ya atıyoruz ya da birine satıyoruz. Peki, içindeki bütün verileri temizlediniz mi? Cevabınız “evet” ise bence bir kez daha düşünün.

Polis teşkilatlarının veri kurtarmakta kullandığı yazılımların bir kısmı, günümüzde genel kullanıma açıldı. Bu programlar, telefonun içindeki verileri silseniz ya da telefonu fabrika ayarlarına döndürseniz bile verileri kurtarabiliyor. Çöpe, hatta elektronik çöpüne attığınız ya da başkasına sattığınız telefonlar bilgisayar korsanlarının yeni hedefi durumunda. Telefonlardan nelerin kurtarılabileceğine şöyle bir bakalım;

Fotoğraf ve Videolar
Çektiğiniz bir resmi hemen silseniz dahi, bu resim kurtarılabiliyor. Pekçok kişi, telefondaki resimleri silince ya da fabrika ayarlarına dönünce tüm bilgilerin silindiğini zannediyor. Oysa bir silme işlemi ya da fabrika ayarlarına dönüş işlemi veriyi değil, veriye ulaşmak için gerekli tabloları yok ediyor. Orada veri olduğunu bilen bir kişinin, o resim ve videoları tekrar okunur hale getirmesi oldukça kolay. Standart silme ve fabrika ayarlarına dönme işlemleri ile kişisel bilgilerin silinmesi mümkün değil.

Çeşitli Şifreler
Genellikle bankacılık uygulamalarında kullandığımız şifreler de hafızada kalabilen veriler. Her ne kadar bankalar bu konuda pekçok önlem alsalar da (tek defalık şifreler gibi), hesap numaranız, parolanız ve diğer önemli bilgilerin başkasının eline geçmesi hoş olmayacaktır. Bankacılık uygulamaları da, şifre ya da diğer bilgilerinizi korumasız olarak hafızaya yazıyor olabilir. Uygun bir şekilde silinmeyen bu veriler de başkasının eline geçebilir.

SMS ve E-Mail Mesajları
SMS ve e-mail dedim ama, aslında bu konu Whatsapp gibi anlık mesajlaşma yazılımlarını, Skype ve benzeri programları, kısacası her türlü yazılı iletişim yolunu kapsıyor. Bir bilgisayar korsanı ne kadar sabırlı ise, bu ve buna benzer verileri kurtarma ihtimali o kadar yükseliyor. Telefonun belleği ile yeteri kadar uğraşması, yani kafayı takmış olması yeterli.

Web tarayıcı geçmişi
Internette gezinmek için pekçok kişi telefonlarını gün içinde çok fazla kullanıyor. Arkamızda bıraktığımız izler de yine bellekte bir yerde kurtarılmayı bekliyor.

Konum Bilgileri
Telefonlarımız ne zaman nerede olduğumuzu bir güzel izliyor ve depoluyor. Bu da yetmezmiş gibi, bizler de Foursquare, Facebook ve diğer platformlarda konumumuzu paylaşmaya bayılıyoruz. Bilgisayar korsanı bu sayede ev adresinizi ve en sık gittiğiniz yerleri kolaylıkla bulabiliyor.

Ne yapılabilir?
“Askeri” diye tanımlanan silme işlemleri uygulanabilir. Bu işlemler, dosyaların sadece başlıklarını değil, içeriklerini de siliyor. Bunun çeşitli yöntemleri var. Dosyaların üzerine defalarca karışık veri yazmak, 00 yazmak, FF yazmak (tüm bit değerleri 1) gibi. Ancak bu işlemin çok fazla tekrarlanması gerekiyor. Birkaç üzerine yazmadan sonra bile hala veri kurtarılması ihtimali var. Yurtdışında düşük ücretler karşılığında bu işi yapan şirketler var, bizdeki durumu bilmiyorum. Kendiniz yapacaksanız, ne yaptığınızı çok iyi bilecek kadar cihaza ve yazılımlara hakim olmanız gerekli, aksi taktirde hala arkanızda veri bırakabilirsiniz. Alternatif olarak, telefonun hafızasını anlamsız resim ve videolarla doldurmak (işlemi birkaç kez yaparak) bir miktar yarar sağlayabilir ama garantili değil.

Üstüste defalarca fabrika ayarına dönecek şekilde sıfırlama yapmanın bazen işe yaradığı söylense de ben buna pek ihtimal vermiyorum.

Benim de tercih ettiğim bir yöntem ise telefonunuzun hafızasını ve içindeki bellek kartını şifrelemek (encyrpt). Doğru şifrelenmiş bir bellekten veri çalmak çok düşük olasılık. Bunun için bazı telefonların kendi şifreleme seçenekleri var. Ayrıca Android, iOS ve diğer platformlarda pek çok ücretsiz uygulama mevcut.


Büyük üreticilerden gelen mesajlar, cihazları tamamen şifrelemek ve yabancıların bilgiler erişimini imkansız hale getirmek üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıkları şeklinde. O zaman yukarıda bahsettiğim yazılımlar da bir işe yaramayacak. Ancak o cihazlara kavuşana kadar, telefonlarınızı rastgele şekilde çöpe atmayın ya da satmayın. Bana göre en iyi yol, şimdilik telefonu 1000 tonluk bir prese sokmak ve atomlarına ayırmak!
Eski Cep Telefonunuzdaki Tüm Verileri Silebilir misiniz? Eski Cep Telefonunuzdaki Tüm Verileri Silebilir misiniz? Reviewed by Fırat Tarman on Şubat 19, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.