Microsoft Office yerine kullanılabilecek alternatifler


Microsoft’u sevelim ya da sevmeyelim, kişisel bilgisayarlardaki bazı standartları bu şirket belirliyor. İşyeri çözümleri de bu alanlardan biri. Hepimizin çok iyi bildiği gibi, bu alanda global standart Microsoft Office. Bilgisayar kullanıp da Word, Excel ve Powerpoint isimlerini duymamış ve bu programlar ile haşır neşir olmamış kullanıcı herhalde yoktur. Özellikle bir ofis ortamında bu programlar olmazsa olmazlar arasında. Aslında MS Office bu üç program ile sınırlı değil ama, Outlook ile birlikte en bilinenler bunlar.

Bu kadar standart ve yaygın iken neden MS Office yerine başka programlar arayalım? Tabii ki fiyat yüzünden. Düzgün bir ofis paketi hala çok pahalı. Yasadışı kopya kullanmaktan hoşlanmayan benim gibi kullanıcılar da daha ucuz çözümler arıyor. Aşağıda verdiğim alternatiflerin artı ve eksileri göz önüne alınarak, bu programlardan biri alternatif olarak kullanılabilir. Çoğu ücretsiz ya da MS Office’e göre çok daha ucuz olan bu seçeneklere bakmanızı öneririm.


Libre Office
Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan Libre Office, Windows, Macintosh ve Linux üzerinde çalışabiliyor. 6 uygulamadan oluşuyor; Writer (kelime işlem), Calc (hesap tabloları), Impress (sunumlar), Draw (çizim), Math (formüller) ve Base (veritabanı). Libre Office’in dosya formatı Open Document Format (ODF) olmasına rağmen MS Office formatları da dahil pek çok formatı okuyabiliyor. Artık desteklenmeyen OpenOffice’i duyduysanız, Libre Office size tanıdık gelecek, çünkü OpenOffice’i baz alan bir çalışma. Denediğim sürüm .odf dosyalarla güzel çalışmasına rağmen, özellikle .docx, .xlsx ve .xlsm gibi yeni Office dosyaları ile bazı format sorunları çıkardı. Makroları ise çalıştırabiliyor. Herşeye rağmen ücretsiz bir alternatif için yeterince iyi. 

Softmaker Office 2012

Bu program ücretsiz değil, 80 USD civarında bir fiyatı var. Yine de MS Office’den ucuz ve en iyi MS Office alternatiflerinden biri olarak gösteriliyor. Kelime işlem için TextMaker, hesap tabloları için PlanMaker, sunumlar için Presentations içeriyor. Ayrıca pekçok işlem için makro yazılabilen BasicMaker adlı makro diline de sahip. 20 USD daha verirseniz, Outlook’un fonksiyonlarına sahip eM Client programını da alabiliyorsunuz. Eksikleri MS Access benzeri bir veritabanı ve MS Publisher benzeri bir masaüstü yayıncılık programının olmaması. MS Office dosyaları ile tam anlamı ile %100 uyumlu olması ise artısı. Program, Windows, Linux, Android, Windows Mobile ve Windows CE üzerinde çalışabiliyor, Mac versiyonu ise yok.

Kingsoft Office Suite
Kingsoft Writer, Kingsoft Presentation ve Kingsoft Spreadsheets olarak ana programları kapsayan bu paket de iyiler arasında. Yeni MS Office formatları da dahil olmak üzere tüm dosyaları okuyup yazabiliyor. Şu anda bu yazıyı da Kingsoft Writer ile yazıyorum. Paketin ücretsiz ve profesyonel olmak üzere iki seçeneği bulunuyor. Ücretsiz versiyonun kullanıcı arabirimi MS Office 2003’e benziyor. Ücretli sürümde ise yeni MS Office benzeri simge vb. Içeren menü sistemi var. Daha başka farklar da var tabii. Örneğin ücretsiz sürümde makroları çalıştırmayı başaramadım. Sadece Word, Excel ve Powerpoint kullanıyorsanız göz önüne alınması gereken bir ofis paketi.

IBM Lotus Symphony
Bu paket de OpenOffice’in üzerinden geliştirilmiş bir paket. Bu paketin en önemli özelliği basitliği. Sadece hesap tablosu, kelime işlemci ve sunum programlarını içeriyor. Paket, ODF ve MS Office dosya formatlarının tümünü destekliyor. PDF yazma özelliği de var. Sadece bu pakette olan bir özellik ile değişik programların sayfaları tek pencerede gösterilebiliyor. Örneğin, bir yazı dosyası ile hesap tablosunu aynı pencerede görebiliyorsunuz. Pakette bir web tarayıcı da var.

Abiword
Bu bir paket değil, sadece kelime işlemci programı. Açık kaynak paketli bu program SourceGear adlı bir firma tarafından ilk olarak üretilmişti. SourceGear battıktan sonra açık kaynak topluluğu programı geliştirmeye ve desteklemeye devam ediyor. Abiword, az sistem kaynağı kullanan küçük bir program. Bu nedenle eski ve daha yavaş bilgisayarlarda da rahatça kullanılabiliyor. MS Word ve pek çok diğer dosya formatını okuyabiliyor. Ayrıca Arapça ve İbranice gibi sağdan sola yazılan dilleri de destekliyor. Şu anda Windows, Mac OS X, Linux versiyonları mevcut.

Jarte
Jarte de sadece kelime işlemci. Windows’un içinde bulunan WordPad motorunu baz aldığı için MS Word’ün kullandığı, DOCX de dahil tüm formatlar ile çalışabiliyor. Jarte karmaşık formatlama, resim ekleme gibi işlevleri kullanmadan basitçe yazmak isteyen kullanıcılar için kolay bir arabirim sağlıyor.

Bunların dışında bir de hiç de ucuz olmayan
Corel WordPerfect Office paketi var. Hala WordPerfect nostaljisi yapan varsa, bu değişik paketi tercih edebilir.

Buluttaki Ofis Çözümleri

Yukarıda saydığım paketler dışında, bulut ortamında kullanılabilen ofis paketleri de mevcut.

En iyi bilinen bulut servisi
Google Docs. Servisi kullanabilmek için Google hesabı gerekiyor. Kelime işlem, hesap tablosu ve sunum programlarını kapsayan bu serviste, çok sayıda kullanıcı da aynı döküman üzerinde çalışabiliyor. Servis tamamen ücretsiz. Android ve iOS sistemlerinde mobil olarak kullanımı da destekliyor. Google Docs, ODF, MS Office, Office Open XML ve PDF dosyaları ile çalışabiliyor. Servisin kullanımının çok da basit olduğu söylenemez ama çoklu kullanıcı özellikleri nedeni ile tercih edilebiliyor. Servis ücretsiz ama, işyeri sahibi iseniz 50 USD/kullanıcı fiyatı olan Google Apps’ı tercih etmenizi öneririm. Google Apps’ın içinde Outlook benzeri Gmail, Takvim ve Kişiler seçenekleri de bulunuyor.

Bulut üzerinde Microsoft’un da çözümleri var.
Office Web Apps paketi, Office Starter sürümünün çevrimiçi çalışan bir benzeri. Word, Excel ve Powerpoint işlevlerini ücretsiz olarak sağlıyor (Microsoft hesabı gerekli). Office 365 servisine geçip aylık ya da yıllık belli miktarda ödeme yapmayı kabul ederseniz normal MS Office fonksiyonlarının tümüne sahip olabilirsiniz. Ücret aylık 10 USD ya da yıllık 100 USD civarında.

Son olarak bir de Zoho 
var (Şubat 2014 Notu : Zoho.com adresine verdiğim linkten anlamsız bir şekilde hoşlanmadılar, ben de kaldırdım). Zoho Docs, kelime işlemci, hesap tablosu ve sunum araçlarını içeriyor. Zoho araçlarını kullanmak, Google araçlarını kullanmaktan çok daha kolay. Kelime işlemcinin çevrimdışı çalışma seçeneği dahi var. Mobil kullanım için iPhone, Android, Blackberry, Windows Mobile ve Nokia (S60 platformu) uygulamaları mevcut. Zoho da ücretsiz.

Microsoft’a mahkum kalmak istemeyenlere umarım yeteri kadar alternatif sunabilmişimdir.


microsoft office yerine ne kullanabilirim
Microsoft Office yerine kullanılabilecek alternatifler Microsoft Office yerine kullanılabilecek alternatifler Reviewed by Fırat Tarman on Ocak 10, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.