Teknoloji İle İlgili Söylenen ve Sonradan Komik Olan Sözler

Geleceği doğru tahmin edemeyen bazı ünlüler, iş adamları ya da bilim adamları öyle sözler etmişler ki akıllara ziyan. Şimdi güldüğümüz bu sözlerin hangi koşullar altında söylendiğine de dikkat etmek lazım tabii ama, sonuçta gelecekle ilgili bu yanlış öngörüler, tarihin sayfalarında yerlerini almışlar.

Bu sözleri mümkün olduğu kadar araştırarak buldum, çünkü Internet üzerinde dolaşan çok fazla uydurma söz de bulunuyor. Örneğin Bill Gates’in söylediği iddia edilen “Hiçbir bilgisayar kullanıcısı 640 kB’tan fazla belleğe ihtiyaç duymayacaktır” sözü hemen her yerde yazıldığı halde, Bill Gates’in bunu söylediğine dair en ufak bir kanıt yok. O yüzden tüm sözleri tek tek arayarak ve inceleyerek yazdım. Umarım doğru olmadığı halde aradan kaçan olmamıştır. Üzerinde şüphe olanları da yanlarında belirttim. İşte bu sözlerin listesi :


1486 : “Yaratılıştan beri bu kadar yüzyıl geçmişken, keşfedilmemiş biryerler bulmak olası değildir” – Kristof Kolomb’un İspanyol kralı ve kraliçesine sunduğu öneriye, danışma komitesinin yanıtı.

1800’ler (tam tarih bilinmiyor) : “Bir geminin, güvertede yakılacak ateş ile akıntıya ve rüzgara karşı seyir edebilmesi nasıl mümkün olabilir? Kusura bakmayın ama böyle bir saçmalığı dinleyecek vaktim yok!” - Napoleon Bonaparte, Robert Fulton’un buharlı gemisi anlatıldığında.

1825 : “Posta arabasından iki kat hızlı gidecek lokomotif yapma fikrinden daha abuk bir şey yoktur” – The Quarterly Review

1830 : “Yüksek hızda tren yolu seyahati mümkün değildir. Çünkü yolcular nefes alamayacak ve boğularak ölecektir” – Prof. Dr. Dionysys Larder

1830 : “Sayın başkan, ülkemizin taşıma sistemi, adına ‘demiryolu’ denen yeni bir taşıma sistemi tarafından tehdit edilmektedir. Çok iyi bildiğiniz gibi sayın başkan, “demiryolu” vagonları 15 mil/saat (24.1 km/saat) gibi inanılmaz bir hızla yol alan ‘makinalar’ tarafından, insanların hayatını ve uzuvlarını tehlikeye sokarak, kırsalda korkunç gürültü çıkararak, tarlalarda yangın çıkararak, çiftlik hayvanlarını, kadınları ve çocukları ürküterek yol almaktadır. Tanrı elbette insanların böyle korkunç bir hızda gitmesini istememiştir.” - MartinVan Buren, New York Valisi, daha sonra ABD Başkanı.

1859 : “Toprağı kazacağız ve petrol bulacağız öyle mi? Sen kafayı yemişsin!” – Edwin L. Drake’in ikna etmeye çalıştığı kazı çalışanları. Drake, Amerika’da ilk petrol kuyusunu kuran kişidir.

1859 : “Bu kitabın insanların dini duygularına şok edici herhangi bir etkisi olması için bir neden göremiyorum” – Darwin, “Türlerin Kökeni” kitabı hakkında.

1864 : “Kimse atıyla ücretsiz olarak bir günde gidebileceği yere, tren bir saatte gidiyor diye para vermez” – Prusya kralı William I, trenlerin icadına tepkisi.

1865 : “Doğru dürüst düşünen herkes bilir ki, sesi teller üzerinden taşımak imkansızdır. Yapılabilseydi bile, pratikte bir işe yaramazdı” – Boston Post köşe yazısı

1870 : “Sigaraların asla popüler olmayacak” – Sigara üreticisi F.G. Alton; John Player’ı reddederken.

1872 : "Louis Pasteur'ün mikroplarla ilgili teorisi anlamsız bir kurgudur” Fizyoloji Profesörü Pierre Pachet, Toulouse.

1872 : “Tamam büyük bir icat ama bunu kim kullanır ki?” – Amerikan Başkanı Rutherford B. Hayes, Alexander Bell’in telefonu için.

1873 : “Karın, göğüs ve beyin cerrahlara sonsuza kadar kapalı olacaktır” – Eric Ericson, Cerrah

1876 : “Telefon” denilen bu cihazın öyle çok dezavantajı var ki, onu ciddi bir haberleşme aracı olarak düşünmek mümkün değil. Bize hiç bir faydası olmaz. – Western Union şirket içi yazışma.

1878 : “Amerikalıların telefona ihtiyacı olabilir ama bizim yok. Bizim bir çok haber taşıyıcı çalışanımız var.” - Sir William Preece, İngiliz Posta İdaresi Şef Mühendisi.

1878 : “Okyanus ötesindeki dostlarımız beğense de, bilim adamlarının ve sıradan kişilerin ilgisini çekmez” – Edison’un ampülü hakkında İngiliz Parlamentosu Komitesinin görüşü.

1880 : “Bu tür şaşırtıcı duyurular, bilim için değersizdir ve ilerlemesine katkıda bulunmaz” - Edison’un ampülü hakkında Sir William Siemens’in görüşü.

1880 : “Konu hakkında bilgi sahibi herkes, bunu göze çarpan bir başarısızlık olarak görecektir” - Edison’un ampülü hakkında Stevens Institute of Technology’den Henry Morton’un görüşü.

1883 : “X-Işınları bir aldatmacadan ibarettir” - William Thomson veya Lord Kelvin (Fizikçi, Mühendis, mutlak sıfır değerini bulması ile tanınır. Daha sonra bu sözünü düzeltmiş, hatta elinin röntgenini çektirmiştir.)

1889 : “Alternatif akımla uğraşmak vakit kaybıdır. Kimse asla alternatif akım kullanmayacak” – Thomas Edison, Amerikalı Mucit. (Rakibi George Westinghouse’un alternatif akım ile ilgili çalışmalarını hep eleştirmiştir. Bugün çok küçük bir yüzde dışında tüm elektrik iletimi alternatif akım ile yapılmaktadır.)

1895 : “Havadan ağır uçan makinaların yapımı imkansızdır” Lord Kelvin

1896 : “Balon ile uçmak dışında havacılığın bir geleceği yok.” - Lord Kelvin (Havacılık Derneği davetini reddederken)

1897 : “Radyonun bir geleceği yok” – Lord Kelvin

1899 : “İcat edilebilecek her şey icat edildi” - Charles H. Duell, Amerikan Patent Dairesi başkanı. (Bu sözün söylenip söylenmediği tartışmalıdır.)

1900 : “Fizikte yeniden keşfedilecek hiçbir şey kalmadı, bundan sonra ancak daha hassas ölçümler yapabiliriz” - Lord Kelvin - (Bu sözü söylediği kanıtlanmamıştır)

1901 : Yazar H.G. Wells bir kitabında denizaltılar için : “İşe yarayacak bir şey olduğunu hiç sanmıyorum, hayalgücüm bunu reddediyor, denizaltının mürettebatın boğulmasını sağlamaktan başka işlevi olmaz”.

1902 : “Bir balon ya da uçan makinanın pratik hiçbir geleceği yok” - Lord Kelvin (Bir röportajda)

1902 : “Havadan ağır makinaların uçması, imkansız olmasa da pratik ve önemli değildir” - Simon Newcomb, Kanada doğumlu Amerikan Astronom.

1903 : “Atlar hep var olacak ama otomobil denen şey bir tuhaflık, geçici bir heves” - Michigan Savings Bankasının başkanının, Ford’a yatırım yapmasını talep eden şirket avukatına yanıtı.

1911 : “Uçaklar ilginç oyuncaklar ama askeri değerleri yok” – Mareşal Ferdinand Foch

1913 : “Lee DeForest’in pek çok gazetedeki röportajlarında ve kendi imzası ile beyan ettiğine göre önümüzdeki yıllarda insan sesinin Atlantik’in ötesine taşınması mümkün olabilecektir. Bu abuk subuk ve yanıltıcı açıklaması ile toplumu kandırmakta ve şirketinin hisselerini satmayı amaçlamaktadır.” – Bölge Savcısı, Amerikan mucit Lee DeForest’i şirketi Radio Telephone Company’nin hisselerini satmak için yanıltıcı beyanat vermekle suçluyor.

1916 : “Sinema sadece bir modadır. Tiyatronun kaydedilmiş halidir. Seyirci sahnede kanlı canlı oyuncuları görmek ister.” – Charlie Chaplin, kendisi daha sonra filmlerde oynamış, film yapımcılığı ve yönetmenlik yapmış, kendi stüdyosunu kurmuştur.

1916 : “Süvarilerin yerine bu demir vagonların geçmesi fikri abuk subuk, haince bir fikirdir” – Mareşal Haig, bir tank sunumu esnasında.

1921 : “Kablosuz müzik kutusunun (radyoyu kastediyor) ticari bir değerinden söz edilemez. Kime gittiği belli olmayan bir mesajı almak için kim para ödemek ister ki?” – David Sarnoff’un radyoya yatırım için ikna etmeye çalıştığı ortaklarının kendisine cevapları.

1924 : “Önümüzdeki 30-40 yılda, katlanır kanatları olan arabalar olacak ve düz yollarda hızlanıp havalanacaklar” - Eddie Rickenbacker, Popular Science’da yazısı

1926 : “Bir insanı çok kademeli bir rokete koyup aya göndermek, orada araştırmalar yapıp canlı olarak dünyaya geri getirmek ancak Jules Verne’nin hayal gücünün sınırlarını aşan düşünce biçimi ile mümkün olabilir. Açıkça ifade ediyorum ki, gelecekteki gelişmeler ne olursa olsun, bu mümkün olmayacaktır.” – Lee DeForest, Amerikan mucit, vakum tübünü de bulan kişidir.

1926 : “Teorik ve teknik olarak yapılabilir olsa da, televizyonun ticari bir başarı elde etmesi imkansız, hayal görmeyelim” – Lee DeForest

1927 : “İyi de aktörlerin konuşmasını kim duymak ister ki?” – H.M. Warner, sesli sinema üzerine.

1928 : “İnsanlığın atomdaki enerjiyi ortaya çıkarma ihtimali yok. Kömürümüz bittiğinde nükleer enerji kullanma fikri bir ütopyadan, çocuk hayalinden başka bir şey değil” - Robert Millikan

1932 : “Nükleer enerjinin elde edilebileceğine dair en ufak bir belirti yok. Atomu istediğimiz şekilde parçalamaktan bahsediyoruz!” – Albert Einstein

1933 : “Bundan büyük bir uçak asla yapılmayacak.” - 10 kişilik Boeing 247’nin ilk uçuşundan sonra bir Boeing mühendisinin söyledikleri.

1933 : “Atomu parçalamaktan çıkacak enerji çok küçüktür. Bu parçalamadan bir güç kaynağı elde edilebileceğinden bahsetmek anlamsızdır.” - Ernest Rutherford, atomu parçaladıktan kısa bir süre sonra.

1936 : “Bir roket asla dünyanın atmosferini aşıp uzaya erişemeyecektir.” - New York Times Gazetesi.

1939 : “Nükleer enerji şimdiki patlayıcılar kadar belki ancak olabilir ama çok daha tehlikeli bir şeye dönüşme ihtimali çok az” - Winston Churchill

1940 : “Dikkate alınamayacak kadar zorlama bir fikir” - Robert Goddard’ın uçaktan atılabilen ve roket ile hızlanan bomba önerisine Scientific American editörünün cevabı.

1940 : “Einstein’ın sözde teorileri, liberal, demokratik zırvalarla kirlenmiş bir aklın deli saçmaları olup, Alman bilim adamlarınca kabul edilmeleri tamamen olanak dışıdır” – Dr. Walter Gross

1943 : “Dünyada bilgisayar pazarı 5 adeti geçmez” - Thomas J. Watson, IBM Başkanı

1945 : “Bu yaptığımız en aptalca şey! Bu bomba asla patlamaz, bir patlayıcı uzmanı olarak söylüyorum bunu!” – Amiral William D. Leahy, 2. Dünya savaşı Amerikan ordu kumandanı, Başkan Truman’a atom bombası ile ilgili görüşünü bildiriyor. 5 sene sonra hatasını itiraf etmiştir.

1946 : “Televizyonun aldığı pazar payı 6 aylık geçici bir şeydir. İnsanlar yakında bir kontraplak kutuya bakmaktan sıkılacaklar.” – Darryl Zanuck, film yapımcısı, 20th Century Fox.

1948 : “Televizyonun ömrü uzun değil, saman alevi gibi sönecektir” – Mary Somerville, radyodan eğitim yayınlarının öncüsü.

1949 : “Geleceğin bilgisayarlarının 1.5 tondan daha hafif olması mümkün olabilecektir.” - Popular Mechanics Dergisi (Aslında doğru bir tahmin ama günümüzdeki gelişmeleri hayal edememişler. 1947’de tamamlanan ENIAC 30 ton ağırlığındaydı, tahmini de buna dayandırmışlar)

1954 : “Çocuklarımızın zamanında elektrik o kadar ucuz olacak ki, para bile ödemeyecekler” - Lewis L. Strauss, Amerikan Nükleer Enerji Komisyonu başkanı.

1955 : 10 yıl içinde nükleer enerji ile çalışan süpürgeler yapılacaktır. - Alex Lewyt (süpürge üreticisi Lewyt’in yönetim kurulu başkanı)

1956 : “Uzay yolculuğu fikri tam bir zırva” - Dr. Richard van der Reit Wooley, İngiliz Hükümeti uzay danışmanı.

1957 : “Ülkenin her yerini gezdim, en iyi uzmanlarla konuştum. Bilgi işlem bir modadır ve bir yıla kalmadan yok olacaktır” – Prentice Hall İş Kitapları Editörü, bilgi işlem ile ilgili bir taslağı reddederken.

1957 : “Uzay yolculuğu zırvadır” - Sir Harold Spencer Jones, Kraliyet Astronomu.

1959 : “Kopyalama makinası pazarı tüm dünyada 5000 adeti geçmez, seri üretim masrafları karşılamaz.” – IBM’in; kopyalama makinası imalatı fikrini öne süren kişilere verdiği yanıt. Bu kişiler daha sonra Xerox’u kurmuştur.

1959 : “Roketler ile posta dağıtımı çok yakında gerçek olacaktır” – Arthur Summerfield, Amerikan Posta İdaresi Başkanı.

1961 : “Haberleşme uydularının daha iyi bir telefon, telgraf, televizyon veya radyo yayını sağlama olasılığı yoktur.” - T. Craven, FCC Yetkilisi  (ilk ticari iletişim uydusu 1965 yılında hizmete girmiştir)

1966 : “Fikir enteresan ve düzgün kurgulanmış ama C’den daha iyi not vermem için pratikte işe yarar olmalı” – Fred Smith’in hızlı dağıtım üzerine yazdığı projeye Yale Üniversitesi profesörünün yorumu (Smith daha sonra Federal Express’i kurmuştur)

1968 : “İyi de, ne işe yarar ki bu?” – Bir IBM mühendisinin mikroçip için söyledikleri.

1968 : “50’den fazla yabancı marka burada satış yaparken, Japon araçlarının Amerikan pazarından büyük bir pay alması imkansızdır” – Business Week

1977 : “İnsanların evlerine bilgisayar almaları için bir neden göremiyorum” – Ken Olsen, Digital Equipment Corporation (DEC) kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı. Mainframe bilgisayar üreticisi olarak PC’lerden bahsediyor.

1980’ler : “Ben bunun üzerinde deney bile yapmazdım. Bilimsel yayınlar bunun yapılamayacağını söyleyen örnekler ile dolu” - Spencer Silver, 3M’in “Post-It” notlarını yaratan çalışmaya yorum yapıyor.

1980 : “Ev kayıtları müziği öldürecek” – BPI tarafından 1980’lerde yapılan bu kampanya, evde radyodan kasete müzik kaydedenler yüzünden müzik endüstrisinin çökeceğini iddia ediyordu.

1987 : “OS/2 tüm zamanların en önemli işletim sistemi ve hatta programı olacaktır” – Bill Gates, OS/2 Programcının El Kitabı’na yazdığı önsözden.

1988 : “Bu virüsün bir numarası yok” - Dr. Peter Duesberg, Berkeley’de profesör. AIDS’e yol açan HIV virüsü üzerine konuşuyor.

1989 : “Asla 32-bit bir işletim sistemi yapmayacağız.” – Bill Gates, Microsoft. Bu sözü neden söylediği bilinmiyor. Bu demeci verdiğinde 8-bit sistemlerden 16-bit sistemlere geçilmişti ve bu eğilimin süreceği tahmin ediliyordu. Bu sözü söyledikten 4 yıl sonra, 1993’te Microsoft, 32-Bit bir işletim sistemi olan Windows NT’yi piyasaya sürdü.

2004 : “Spam problemi iki yıl içinde bitecektir.” – Bill Gates, Davos’ta Dünya Ekonomi Forum’unda söylemiştir.

2005 : “Bir sonraki Noel’de iPod ayvayı yemiş olacak” - Sir Alan Sugar, Amstrad’ın kurucusu. Gerçi geleceği iyi gören biri olsa kendi firmasını kurtarırdı, o da ayrı. Bu berbat tahminden sonra da kendisine bir daha danışıldığını pek sanmam.

Ne demişler? “Büyük lokma ye, büyük söz etme!”
Teknoloji İle İlgili Söylenen ve Sonradan Komik Olan Sözler Teknoloji İle İlgili Söylenen ve Sonradan Komik Olan Sözler Reviewed by Fırat Tarman on Ekim 01, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Bir kaç notum var:
    1. Lord Kelvin beni bitirdi, başbakan olacak adammış.
    2. Artık fizikte keşfedecek yeni bir şey kalmadı söylemi bu aralar yine gündemde, özellikle Higgs bosonu bulunduktan sonra...
    3. Bir de Bill Gates'in 1979'da söylediği muhteşem hafıza öngörüsü var: "640 kB herkes için yeterli olmalı..."

    YanıtlaSil
  2. 640k konusunu yazının en başında yazmıştım :) Lord Kelvin'i ben de taktir etmedim değil ;-)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.