INTERNETTEN TÜM BİLGİLERİNİZİ SİLEBİLİR MİSİNİZ?

Bütün kişisel bilgilerinizin internette dolaşmasından rahatsız mısınız? Arkadaşlarınızın, patronunuzun, ailenizin görmemesi gereken bir bilgi ortalıkta mı dolaşıyor? Bunlardan kurtulma şansınız var mı? Kötü haberi baştan vereyim : hayır! Bunu yaptığını iddia eden bazı siteler var, ama bu siteler sadece tüm sosyal medya hesaplarınızı kullanılmaz hale getiriyor, tümüyle izinizin yok olması neredeyse imkansız. Tanık koruma programına girip kimliğinizi ve yüzünüzü değiştirmek bile daha kolay. Bilgileriniz bir kere internette dolaşmaya başladı mı, geri dönüş yok. Bunun baş sorumlusu tabii ki yine biziz. Kendi isteğimizle Facebook, Twitter, Foursquare ve tüm diğer sitelere koyduğumuz özel bilgiler yok olmamak üzere internette kalıyor.

Öyle bir zamandayız ki, hiç internete girmeyen, sosyal medyaya ilgi duymayan ya da paranoyak seviyede bilgilerini gizleyenler dahi tam anlamı ile bir özel hayat elde edemiyor. Google’ın başlattığı, ülkemizde de Yandex tarafından büyük şehirlere getirilen hizmeti düşünün (StreetView). Tüm kentin sokak sokak görüntüsü internette, tabii sizin evinizin, dükkanınızınki de. Pek çok alışverişinizde, garanti durumlarında, bankalarda, hatta bazı devlet ve belediye hizmetlerinde cep telefonunuzu vermeden adım atamıyorsunuz. Bu da size bol bol gereksiz SMS ve aramalar şeklinde geri dönüyor. Siz ne kadar korumaya alsanız da, bu kadar hassas olmayan bir arkadaşınız, resminizi, e-mail adresinizi ya da başka bir bilgiyi internet üzerinden paylaşmakta sakınca görmüyor. Bu aşamada da bilgi ve veriler tamamen kontrolünüzün dışına çıkıyor. Hepsinden vazgeçtim, ülkemizde Yüksel, Şahin, Öztürk gibi soyadları, Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali, Ayşe, Zeynep gibi adlar o kadar çok ki, bunların kombinasyonundan oluşan isimlerden yüzlerce var. Yani size benzer adı soyadı olan birinin kötü biri olması durumunda, bu sizi de etkiliyor. Özel hayat edinme savaşını çoktan kaybettik gibi duruyor.

Peki ne yapmalı? Bu savaşı çoktan kaybettiğimize ve kimse tam anlamı ile bir özel hayata sahip olamayacağına göre, en iyi taktik karşı hücum. Yani doğru ve vermek istediğiniz kadar bilgiyi internete koymak. Tüm özel hayatını, tüm resimlerini, her gittiği yeri herkesle paylaşanlar için değil ama, kalan çoğunluk için en iyi çözüm bu. Tanınmanızda doğru yönde yardımcı olacak, gerekli bilgileri, uzmanlık alanlarınızı ve ayırıcı özelliklerinizi vurgulamak. Bunu yaparken de tüm bu bilgilerin çok çok uzun zaman silinmeden interneti dolaşacağını bilmek. Özetle Internet’i yenemiyorsak, ona katılmamız gerekiyor.
INTERNETTEN TÜM BİLGİLERİNİZİ SİLEBİLİR MİSİNİZ? INTERNETTEN TÜM BİLGİLERİNİZİ SİLEBİLİR MİSİNİZ? Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 11, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.