FACEBOOK'TA GÜVENLİĞİNİZİ KORUMANIN YOLLARI

Bu bir güvenlik yazısı, ama Internet’e konulan içerik hakkında bilinmesi gereken temel bir kural var. Hiç bir içerik %100 güvende değildir! Her ne kadar ilgili sitelerden üyeliğinizi veya yüklemiş olduğunuz içerikleri silmiş olsanız da, bu içeriklerin bulunduğu web sitelerinin birer sunucu üzerinde olduğunu ve bu sunucuların yedeklerinin alındığını, her an siber saldırı riski altında olduklarını ve içeriğin yetkisiz kişilerin eline geçebileceğini unutmamanız gerekiyor. Sürekli olarak ve artan oranda kendimize ait içerikleri Internet ortamında ortaya saçıyoruz. Bunların tamamen güvende ve istediğimiz zaman yok edilebilir olduğunu düşünmek biraz saflık olur. Bu nedenle, Internete koyacağınız içeriği, ileride silme olanağınız olmazsa ne tür sorunlar yaratacağını önceden bilerek ve bu ön filtreden geçirerek yüklemekte fayda var.

500 milyondan fazla üyesi olan Facebook’un da tamamen korumalı olmadığını ve olamayacağını bilerek, yine de güvenliğinizi arttıracak bazı basit önlemleri sıralamak istiyorum.

-         *  Öncelikle, yukarıda belirttiğim gibi, neyi paylaşacağınızı çok iyi değerlendirin. İleride sizi sıkıntıya sokabilecek ya da bir gün silmek isteyeceğiniz hiçbir şeyi paylaşmayın. Bahsettiğim gibi, sildiğinizi sandığınız hiçbir şey gerçekten silinmez.

-        *  Kimlerin neyi görmesi gerektiğini ayarlar kısmından değiştirin. Özellikle herkesin görmesini istediğiniz bir şey yoksa, bütün ayarları “yalnızca arkadaşlarım” olarak yapın.

-          *Yüzyüze görmediğiniz, şahsen tanımadığınız kimseleri arkadaş listenize eklemeyin, arkadaşlık isteklerini geri çevirin.

-        * Listeler oluşturun. Örneğin : “İş arkadaşlarım”; “Müşteriler”; “Ailem” vs gibi. Bu listeleri filtrelemeniz daha kolay olur.

-     *  Sizi kimin bulabileceği kısmını da ayarlayın. Herkesin sizi bulması yerine “arkadaşlarınızın arkadaşları”nın bulması yeterli olacaktır.

-    *  “Beğen” düğmesini kullandığınızda, bunu herkes görebilir. Ayarlar kısmından, beğendiğinizde sadece arkadaşlarınızın görmesini sağlamalısınız. İş yeriniz hakkında olumsuz bir yorumu beğendiğinizi ve herkes bunu görebildiği için patronunuzun veya müdürünüzün bunu gördüğünü düşünün!

-       * Mümkün olduğunca ücretsiz Wi-Fi ağlarından Facebook’a bağlanmamaya çalışın. Bu ağlar genelde şifresiz olduklarından kötü niyetli kişiler için iyi bir sızma yolu oluştururlar. En azından “güvenli sörf” (secure browsing) seçeneğini kullanın. (adresler https:// ile görüntülenecektir)

-     * Nereden (ev, laptop vs) giriş yaptığınızı belirten Facebook uyarılarını ciddiye alın, ayarlar kısmından bu uyarıların e-postanıza gelmesini sağlayın. Böylece sizin giriş yaptığınız bilgisayarlar dışından biri hesabınıza girmeye kalkarsa haberiniz ve engelleme şansınız olur.

-      * Bence en önemli maddelerden biri bu : Mümkün olduğu kadar uygulamalardan uzak durun. Özellikle tanımadığınız kişilerden gelen mesajlar çok tehlikeli. Ben Facebook’ta hiç bir uygulamaya müsaade etmiyorum. Sizin bu kadar katı olmanıza gerek yok, ama yine de güvenilirliğinden emin olduğunuz uygulamaların dışına çıkmayın. Özellikle “kim seni ne zaman takip etmiş”, “kesinlikle çalışıyor” vs gibi mesajlar verip, pek olmayacak vaatlerde bulunan uygulamalardan uzak durun. Uygulamalara müsaade ettiğinizde, kötü niyetli bir uygulamanın tüm Facebook bilgilerinize ulaşabileceği gerçeğini unutmayın. Ayrıca, arkadaşlarınızın uygulamaları da, aynı arkadaşlarınızın gördüğü size ait bilgilere ulaşabiliyor. Bunu önlemek için güvenlik ayarları kısmından uygulamaların içine girerek, arkadaşlarınızın uygulamalarının ulaşabileceği içeriği seçin. Ben tüm seçenekleri kaldırdım ama sizin neleri göstermek istediğiniz tercihinize kalmış.

-     * Duvarınıza sadece arkadaşlarınızın yazmasına izin verin. İstenmeyen kişilerin yazmasını engellemek için güvenlik ayarlarını buna uygun olarak yapılandırın.

Tüm bunları yaptığınızda biraz daha güvende hissedebilirsiniz. Yine de paylaştığınız içerik konusunda dikkatli olmanız en geçerli önlem olacaktır.
FACEBOOK'TA GÜVENLİĞİNİZİ KORUMANIN YOLLARI FACEBOOK'TA GÜVENLİĞİNİZİ KORUMANIN YOLLARI Reviewed by Fırat Tarman on Mayıs 17, 2011 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.